full screen background image
Keresés
2021 augusztus 6 - péntek
  • :
  • :

Nagy sikerű konferencia a 650 éves PTE tiszteletére

Nagy sikerű konferencia a 650 éves PTE tiszteletére

2016.11.13. A PTE 650 éves jubileuma tiszteletére nagy sikerű nemzetközi pedagógusképzés-történeti tudományos konferencia került megrendezésre szerdán a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán Szekszárdon.

A több mint 200 résztvevővel és 20 nagy elhivatottságú előadóval megtartott konferencia szorosan illeszkedett a PTE 650 éves évfordulójához kapcsolódó egyetemtörténeti programokhoz, és méltó lehetőséget teremtett a Pécsi Tudományegyetemen és a Kárpát-medencében több évszázada folyó pedagógusképzés (tanár- és tanítóképzés) örökségének és jelenének bemutatására.

A jubileumi konferencia a PTE pedagógusképzést folytató karainak (Bölcsészettudományi Kar, Természettudományi Kar, Műszaki és Informatikai Kar, Művészeti Kar, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar) és a határon túli Kárpát-medencei egyetemek (nyitrai, beregszászi, szabadkai, komáromi) bevonásával a PTE hazai és nemzetközi imázsának emelését az identitástudat erősítését is szolgálta. Hozzájárult a Kárpát-medencében működő partner egyetemeink megismeréséhez, a magyar anyanyelvű pedagógusképzők közötti együttműködés és a belső egyetemi partnerség erősödéséhez.

A külföldi intézmények és a PTE karainak dékánjai, dékánhelyettesei Prof. dr. Horváth Béla dékánnal ígéretes együttműködésről is tárgyaltak.

A konferencia főszervezője dr. habil Kurucz Rózsa oktatási dékánhelyettes – aki a PTE 650 Jubileum projekt keretében kiírt pályázaton nyerte el ezt a lehetőséget a KPVK számára, a konferencia sikerében a pedagógusképzés több évszázados eredményeinek elismerését is látja. A konferencia előadásaiból készülő tanulmánykötet továbberősíti az értékek és az örökség megőrzését.

A konferencia résztvevőit a Dr. habil Kurucz Rózsa mint főszervező köszöntötte. Prof. Dr. Horváth Béla, a PTE KPVK dékánjának, a konferencia védnökének megnyitója után Dr. habil Vas Bence DLA gitárművész, egyetemi docens, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet intézetigazgatójának Bartók Béla: Gyermekeknek című válogatása hangzott el.

A plenáris ülés üléselnökei Prof. Dr. Font Márta DSC egyetemi tanár, tanszékvezető, főigazgató (PTE BTK Történettudományi Intézet, PTE Tanárképző Központ) és Prof. Dr. Kéri Katalin DSC egyetemi tanár, tanszékvezető, intézetigazgató (PTE BTK Neveléstudományi Intézet) voltak.

A konferenciáról bővebben is olvashat a PTE KPVK honlapján – kattintson!

Mint azt egyébként megírtuk a  Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából háromnapos programsorozatot rendezett a PTE KPVK. Ennek részeként csütörtökön „A Kárpát-medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései” címmel tartottak nemzetközi tudományos konferenciát Szekszárdon .

Forrás/fotó: PTE KPVK
Read previous post:
Close