full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Nagy sikerű orvosi kongresszust tartottak Szekszárdon

Nagy sikerű orvosi kongresszust tartottak Szekszárdon

2018.11.14. Nagy sikerrel zajlott a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermektüdőgyógyász (MGYT) Szekciójának 54. Kongresszusa november 8. és 10. között Szekszárdon.

Szekszárdon rendezték meg a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermektüdőgyógyász (MGYT) Szekciójának 54. Kongresszusát a Babits Mihály Kulturális Központban. A kongresszust – mely a múlt hét csütörtöktől szombatig tartott – a Balassa János gyermektüdőgyógyász munkatársai szervezték meg.

Mint azt dr. Harangi Ferenc elmondta, a kongresszus célja, hogy bemutassa a legújabb diagnosztikai, kezelési lehetőségeket és érdekes eseteket tárjon a szakma elé. A gyermekosztály osztályvezető főorvosa kiemelte, a program összeállításakor – meghatározott célkitűzéseiknek megfelelően – a helyből és a régióból, így többek között Pécsről érkezett előadók fajsúlyos részét képezték a kongresszusnak, melyen a környékbeli orvosok kedvezményesen vehettek részt.

A főorvos tudatta, a résztvevők a három nap alatt összesen 51 előadást hallhattak mintegy 45 előadótól. Hozzátette, a kongresszus nagy érdeklődés mellett zajlott, az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is érkeztek résztvevők, összesen kétszáztízen.

A szakemberek többek között a koraszülöttségből és szív, tüdő fejlődési rendellenességeiből fakadó légzőrendszeri megbetegedésekről, a súlyos gyermekkori asztma új gyógyszeres kezelési lehetőségeiről, az úgynevezett cipész mellkas új, az eddigieknél kíméletesebb, mégis eredményesebb műtéti módszeréről, illetve az első hazai gyermekkori tüdőátültetésről és érdekes esetekről is hallhattak előadást.

Dr. Harangi Ferenc tudatta, nagy sikerrel zajlott az a „kvízjáték” is, melyet a Heim Pál Gyermekkórház munkatársainak köszönhetően tartottak. Ennek részeként előbb érdekes betegségek első tüneteit tárták a kongresszuson megjelent orvosok elé, akiktől megkérdezték, hogy a tünetek fényében milyen vizsgálatot végeznének. Ezt követően felfedték az elvégzett vizsgálatok nyomán kapott kórképet, majd meghallgatták a résztvevők szakmai véleményét a javasolt kezelésekről.

A főorvos azt is elmondta, hogy ugyancsak népszerűnek bizonyult a kongresszus történetében először megjelent kiadvány, a „Gyermekgyógyász Hírmondó”, amit már a második nap kézbe vehetett a hallgatóság.

A rendezvényen emellett megemlékeztek a hazai „pulmonológia egyik alapító atyjáról”, a Magyar Egészségügyi Társaság alapítójáról és örökös elnökéről, dr. Andrásofszky Barnáról.

Ezen túlmenően a „helyiséget” erősítendő, előadással emlékeztek meg a megyei kórház névadójáról, dr. Balassa Jánosról. Szintén ezen célból Babits Mihály szekszárdi emlékházába is ellátogattak és minden reggel a költőóriás egy-egy versével indították a napot, ami szintén elnyerte a résztvevők tetszését – tudatta dr. Harangi Ferenc.

A szakmai fogadtatásra irányuló kérdésünkre a főorvos elmondta, a Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja, dr. Laki István főorvos szerint az elmúlt 32 év legjobb szakmai programját sikerült összeállítani. A résztvevők emellett a vendéglátásról is elismerő visszajelzést adtak.

Mint dr. Harangi Ferenc fogalmazott örömmel tölti el, hogy megrendezhették a kongresszust. Zárásként kiemelte, külön örömmel tapasztalta, hogy a szakmai támogatáson túl – a téma hallatán, annak fontosságát átérezve – sok helyi vállalkozás nyújtott segítséget a kongresszus megrendezéséhez.

A képen dr. Harangi Ferenc a kongresszuson. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close