full screen background image
Keresés
2021 március 1 - hétfő
  • :
  • :

Nagygyörgy Sándor természetfotóiból nyílt kiállítás a pörbölyi ökoturisztikai központban

Nagygyörgy Sándor természetfotóiból nyílt kiállítás a pörbölyi ökoturisztikai központban

2018.05.27. Fotókiállítás nyílt Nagygyörgy Sándor festő- és fotóművész hagyatékából a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön. A több ezer képet tartalmazó archívumból válogatott tárlaton több mint 200 fotón mutatják be az életmű sokszínűségét. A kiállítás megnyitója egyben a hagyaték átvételét is szimbolizálta, hiszen Nagygyörgy Sándorné a Gemenc Zrt. kezelésére bízta a nagyításokat, filmnegatívokat és diapozitívokat tartalmazó hagyatékot.

A kiállítás megnyitóján Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „Személyesen is fontosnak tartom, hogy a több mint 3000 képet tartalmazó hagyatékrészt megőrizzük, kutathatóvá tegyük és a nagyközönség számára is bemutassuk, hiszen Nagygyörgy Sándor fotográfiái nemzeti kincsnek számítanak.”

Fotó: Nagygyörgy Sándor

Az archívumban éppúgy találhatók fotográfiák az afrikai szavannák állatvilágáról és a Bajkál-tó fókáiról, mint az Északi-középhegység muflonjairól, vagy éppen a világhírű gemenci gímszarvasokról. Jelentős dokumentum értéke van az erdő- és vadgazdálkodó embert megörökítő fényképfelvételeknek is.

A Gemenc Zrt. átveszi és körültekintően ápolja Nagygyörgy Sándor életmű-hagyatékának jelentős részét. Ennek első lépéseként rendezte meg ezt a kiállítást. Mindezeken túl az erdőgazdaság lehetővé kívánja tenni, hogy a fotóarchívum kutatható, kereshető és felhasználható legyen. Fontos célja az erdőgazdaságnak, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a hagyaték legfontosabb, legjelentősebb darabjait.

Fotó: Nagygyörgy Sándor

A kiállítás június 18-ig látogatható.

Nagygyörgy Sándor (1933-1993) a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél osztályában szerzett festőművészi diplomát 1959-ben. 1976-ig szabadfoglalkozású festő- és fotóművészi tevékenységet folytatott. 1977-től haláláig a Nimród vadászati magazin munkatársa, 1960-tól a Művészeti Alap tagja. 1970-től a Fotóművész Szövetség tagja, 1978-79-ben a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának művészeti vezetője, 1978-tól a Nimród Fotóklub elnöke, 1981-től a Nemzetközi Természetfotós Szövetség alelnöke.

Vezetőkép: Csontos Péter – Gemenc Zrt.