full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Nagyszabású gálaműsorral ünneplik a Magyar Kultúra Napját Szekszárdon

Nagyszabású gálaműsorral ünneplik a Magyar Kultúra Napját Szekszárdon

2018.01.09. Nagyszabású rendezvénnyel ünneplik a Magyar Kultúra Napját január 22-én a Babits Mihály Kulturális Központban Szekszárdon. A Csak tiszta forrásból című gálaműsor keretében Bartók Béla és Kodály Zoltán zenekari és énekkari kompozíciói, népdalfeldolgozásai hangzanak el, az eredeti népzenei forrásokkal együtt.

2018hirdetés

Az először 2017. január 20-án a Müpa-ban bemutatott, majd hazánkban további két alkalommal, illetve Kolozsváron és Marosvásárhelyen egy-egy alkalommal előadott gálaműsort Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója állított össze halála előtt – mondta el Dr. Balogh Júlia, a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány elnöke a rendezvényről kedd délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

A gálaműsor keretében Bartók Béla és Kodály Zoltán zenekari és énekkari kompozíciói, népdalfeldolgozásai lesznek hallhatók az eredeti népzenei forrásokkal kiegészítve. A népdalok és néptáncok autentikus tolmácsolásban, népzenészek, néptáncosok, valamint a „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató verseny győzteseinek közreműködésével jelennek, illetve szólalnak meg a látványos ünnepi előadáson – tudatta Dr. Balogh Júlia. Hozzátette, a műsor része lesz a tánc is.

Ugyancsak elmondta, a műsor vezetője a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor zsűrijének elnöke, Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató lesz, aki szellemes módon fogja kalauzolni a hallgatóságot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködésével, Balog Zoltán miniszter védnökségével megrendezendő műsornak köszönhetően Szekszárdon egy országos szinten is kiemelt rendezvénnyel ünnepelhetjük meg a Magyar Kultúra Napját – tájékoztatott Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Mint kiemelte, a szekszárdiak büszkék a kultúrájukra, a gálaműsor pedig „közvetíteni” tudja mindezt, miközben méltó körülményeket teremt a jeles nap megünnepléséhez.

Fotó: filharmonia.hu

A polgármester szerint az olyan helyi csoportok, mint a Bartina Néptánc Egyesület, illetve a különféle kórusok és népzenei együttesek, magas szinten járulnak hozzá a kultúra közvetítéséhez. Hangsúlyozta, részben ennek is köszönhetően Szekszárdon adott a megfelelő alap ahhoz, hogy a város befogadjon egy ilyen színvonalas gálaműsort. Mint azt hozzáfűzte, ez a műsor is megtestesíti a város azon törekvését, hogy Szekszárd neve egybeforrjon a minőséggel.

A Magyar Kultúra Napján bemutatandó gálaműsor az elmúlt tíz év egyik legnagyobb kulturális eseménye lesz Szekszárdon – fogalmazott Zsikó Zoltán, a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. ügyvezetője, aki népdalénekesként maga is közreműködik a gálán.

A Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében január 22-én 19 órakor kezdődő gálaműsoron köszöntőt mond Horváth István államtitkár, Zsikó Zoltán mellett fellép Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Balga Gabriella, Palerdi András, illetve Szalonna és Bandája, valamint a Czifra Táncegyüttes és a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekara és Énekkara, vezényel Madaras Gergely.

A gálaműsoron Bartók Béla műveiből felcsendül többek között az Erdélyi táncok, a hallgatóság emellett többek között hallhatja Kodály Zoltántól a Galántai táncokat, valamint a Kállai kettőst, illetve Kodály-Kocsis feldolgozásban az Árva madarat, valamint Bartók-Kocsis feldolgozásban a Székely lassút is.

A részletes programleírást és a további információkat itt találja – kattintson!

A vezetőképen: Dr. Balogh Júlia, Ács Rezső és Zsikó Zoltán. Fotó: Kadarka.net


ElőzőSzekszárdi bringások videói versengtek a „Best Video 2017” pályázaton KövetkezőA Sleza Wroclaw elleni visszavágóra készül a KSC Szekszárd


Read previous post:
A Sleza Wroclaw elleni visszavágóra készül a KSC Szekszárd

2018.01.09....

Kiemelkedő színvonalon végezte tevékenységét a katasztrófavédelem Tolnában

2018.01.09....

Close