full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Nagyszabású műsorral ünnepeltek Szekszárdon – fotók

Nagyszabású műsorral ünnepeltek Szekszárdon – fotók

2018.01.23. Nagyszabású, teltházas rendezvénnyel ünnepelték meg a Magyar Kultúra Napját január 22-én hétfőn a Babits Mihály Kulturális Központban Szekszárdon. A Csak tiszta forrásból című gálaműsor keretében Bartók Béla és Kodály Zoltán zenekari és énekkari kompozíciói, népdalfeldolgozásai hangzottak el, az eredeti népzenei forrásokkal kiegészítve.

Mint azt megírtuk, az először 2017. január 20-án a Müpa-ban bemutatott, majd hazánkban további két alkalommal, illetve Kolozsváron és Marosvásárhelyen egy-egy alkalommal előadott gálaműsort Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója állította össze a halála előtt.

A gálaműsor keretében Bartók Béla és Kodály Zoltán zenekari és énekkari kompozíciói, népdalfeldolgozásai voltak  hallhatók az eredeti népzenei forrásokkal kiegészítve. A népdalok és néptáncok autentikus tolmácsolásban, népzenészek, néptáncosok, valamint a „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató verseny győzteseinek közreműködésével jelentek, illetve szólaltak meg a látványos ünnepi előadáson.

A Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében megtartott gálaműsoron köszöntőt mondott Horváth István államtitkár.  Fellépet Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Balga Gabriella, illetve Palerdi András és Zsikó Zoltán, valamint Szalonna és Bandája, a Czifra Táncegyüttes és a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekara és Énekkara, vezényelt Madaras Gergely.

A gálaműsoron Bartók Béla műveiből felcsendült többek között az Erdélyi táncok, a hallgatóság emellett többek között hallhatta Kodály Zoltántól a Galántai táncokat, valamint a Kállai kettőst, illetve Kodály-Kocsis feldolgozásban az Árva madarat, valamint Bartók-Kocsis feldolgozásban a Székely lassút is.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close