full screen background image
Keresés
2019 november 2 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Napi kétszer húsz perc az egészségért

Napi kétszer húsz perc az egészségért

|PROMÓCIÓ| Korunk népbetegsége a stressz. Ebben a rohanó, elvárásokkal teli világban egyre nagyobb terheket cipelünk, amiket talán nem is veszünk észre időben. Gyógyszerek felíratása helyett próbáljunk meg önmagunkon segíteni, hiszen hosszú távon másra úgysem számíthatunk. A transzcendentális meditáció egy lehetőség arra, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk. A technikáról Dömsödi András Transzcendentális Meditáció (TM) tanárt kérdeztük.

Első körben tisztázzuk, mit is jelent a Transzcendentális Meditáció?
Ez egy mentális technika, amely a világon a legegyszerűbb és leghatékonyabb meditációs módszer. Túl a gondolkozáson, túl az elmélkedésen a végtelen és határtalan csend állapotában egy tiszta, éber tudatosságba lépünk, ezt hívjuk transzcendálásnak.

Hogyan találkozott a TM-technikával? Miért fontos önnek?
Akkoriban nem voltam megelégedve az életemmel, bohém voltam, stresszel és fáradtsággal túlterhelve éltem a hétköznapokat. Egy újságban láttam 1999-ben egy TM-tanfolyamra szóló meghívót, elmentem az előadásra és részt vettem a képzésen. Ezután megszűntek a hangulatváltozásaim, a szenvedés, a kedvtelenség és rögtön tudtam, hogy mindig ezt kerestem.

Teljesen más életérzést adott, mint korábban bármi más: megszépült minden, sok öröm és boldogság van bennem azóta. Nem tudnám elképzelni az életemet a TM gyakorlása nélkül.

Miben tér el a TM más meditációs technikáktól?
A TM egy ősi, védikus hagyományból ered, amit Maharishi Mahesh Yogi hozott el a világnak 1957-ben. Személyesen képezte ki a tanárokat, hogy eredeti módon adják át a tudást tanítványaiknak. Maharishi és mestere Guru Dev a hagyomány bölcs mesterei, akik a tudatosságuk legmagasabb szintjén átlátták az egész világegyetem működését.

A leghatásosabb technikát adták meg a jelen kornak, amivel elérhetjük az élet legmagasabb célját. A legtöbb technikához a mai korban már hozzáadtak vagy elevettek, így azok nem tiszta forrásból erednek, ezért hatástalanná váltak.

A Transzcendentális Meditációban az elme természetes működését vesszük alapul. Egy rezgést használunk, amibe az elménk belekapaszkodik és a gondolkodó elmét elviszi a végső valóság forrásába, a tiszta tudatba, az ok nélküli boldogság állapotába. Ezért hívjuk a TM-et egy könnyű, természetes technikának.

Hogyan működik a TM?
Ez egy nagyon könnyen elsajátítható gyakorlat, nincs benne koncentráció vagy erőlködés. Mindenkinek sikerül. Nem hit kérdése vagy a tudatos ellazulásé. Itt minden magától működik a legtermészetesebb módon. A könyvekből és az internetről a tanítás élő és hagyományőrző jellege miatt nem lehet elsajátítani, csak Maharishi által személyesen kiképzett TM-tanártól tanulható meg. A tanár a tanítványnak kiválaszt egy speciális rezgést, hangzást, egy úgynevezett mantrát és annak helyes használatát megtanítja. A TM gyakorlata által a tudatos elménk lecsendesedik és egy egyedülálló mély pihenést hoz létre. Ebben a nyugalomban regenerálódás és öngyógyító folyamat kezdődik meg. A meditáló boldog, békés, szeretetteljes állapotot tapasztal nyugalommal és pihentséggel együtt.

Melyek a TM jótékony hatásai?
Ez egy önfejlesztő gyakorlat, ami a legnagyobb stressz csökkentő hatást ért el a jelen korban. A világ 35 országában 250 egyetemen csaknem 700 kutatással bizonyították a TM jótékony hatásait.  Az emberek már az első naptól beszámolnak a nyugodtságról és a csökkenő feszültségről. Megszűnik az aggódás, emelkedik az energiaszint, kreatívabbak leszünk és jobb, tisztább gondolkodásunk lesz.

Eltűnik a fáradtság, ezzel megszűnik az álmatlanság. Az alvászavarral küzdők is rövid időn belül visszakapják az éjszakai nyugodt alvás minőségét. A mentális zavarok, pánik, fóbiák, gátlások, szorongás, fejfájás – minden, ami stressz alapú probléma – fokozatosan javulnak. A technika gyakorlása által megszabadulhatunk a káros szenvedélyektől.

Nagyfokú elfogadás jelenik meg az életünkben és könnyebben dolgozzuk fel a korábban nagy kihívásnak számító élethelyzeteket. Ha egy adott nemzetben, akár városban vagy faluban az embereknek az egy százaléka együtt meditálna, akkor drasztikusan csökkennének a negatív hatások, mint például a bűnözés, a balesetek és az elhalálozási statisztikák. A világ problémáira már megvan a megoldás csak használni kellene.

Transzcendentális Meditáció bevezető (ingyenes) előadás
Időpont:
2018. május 16. 18-20 óra
Helyszín:
Szekszárd, Béla király tér 5. (Scarabeus Rendezvényterem)


meditáció stressz transzcendentális meditáció
ElőzőGemenc: Árterek világa – közönségtalálkozóval egybekötött nagytermi vetítés KövetkezőPaks-Cseresznyéspusztán rendezik meg a tűzoltótábort


Read previous post:
Paks-Cseresznyéspusztán rendezik meg a tűzoltótábort

2018.05.05....

Az eddig véltnél több százezer évvel korábban élt ember a Fülöp-szigeteken

2018.05.05....

Close