full screen background image
Keresés
2022 január 25 - kedd
  • :
  • :

Csalásra figyelmeztet a Tolna megyei rendőr-főkapitányság

Csalásra figyelmeztet a Tolna megyei rendőr-főkapitányság

2017.02.15. Telefonos csalásra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Egy nagyszékelyi férfi feljelentést tett a rendőrségen miután a múlt hét csütörtök délután felhívta egy férfi, aki a Telenor munkatársának adta ki magát. A hívó közölte, hogy a telefonszámot egy nyereménysorsoláson kihúzták és a tulajdonosa nyert 200 ezer forintot. A telefonáló az összeg kiutalására hivatkozva elkérte a férfi bankszámlaszámát, valamint a számlához tartozó bankkártyán lévő adatokat. A nagyszékelyi férfi a kért adatokat a nyeremény reményében megadta, majd hétfőn tapasztalta, hogy valaki több részletben 65 000 forintot vett le bankszámlájáról. A történtek miatt a Tamási Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az elmúlt időszakban hasonló módszerrel több sértettet megkárosítottak, ezért a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy fogadják meg a rendőrség alábbi tanácsait:

A szolgáltatóknál nincs olyan nyereményakció, amelynek során a kisorsolt személy a nyereményét készpénz befizetése, vagy telefonos feltöltés ellenében kaphatja meg. A szolgáltatók nem sorsolnak telefonszámokat.

Ha a telefonos hívó önmagát egy szolgáltató munkatársának adja ki, majd közli, hogy a hívott egy nyereménysorsoláson pénzt nyert, akkor a telefonáló nagy valószínűséggel bűnelkövető, és szándéka a hívott tévedésbe ejtése, valamint pénzének megszerzése. Stílusuk gyakran megnyerő, meggyőzően érvelnek, valamint hanghordozásuk is hasonló, mint a szolgáltatóké.

A rendőrség kéri, hogy minden esetben gondolják át, hogy mit tesznek. Ne kövessék az utasításaikat, ne töltsenek fel összegeket a megadott telefonszámra, és ne fizessenek a hívónak, illetve ne adják meg saját bankszámlájuk, bankkártyájuk azonosítóit.

Amennyiben ilyen hívást fogadnak, jegyezzék fel a hívás időpontját, esetleg a hívó telefonszámát, majd azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség 112-es telefonszámán.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close