full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Ne váljon áldozattá!

Ne váljon áldozattá!

2017.02.22. Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, azóta ez a nap az Áldozatok Napja – hívta fel a figyelmet közleményben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és az irányítása alá tartozó városi rendőrkapitányságok egész évben kiemelt feladatként kezelik az áldozatok védelmét. A rendőri szervek áldozatvédelmi referenseket foglalkoztatnak, akik igény esetén közvetlen kapcsolatot létesítenek az áldozattal és segítséget nyújtanak számukra. A megelőző intézkedések megtétele mellett az áldozatvédelmi kollégák feladata a tanácsadás, az információszolgáltatás, valamint a felvilágosítás a segítséget nyújtó állami és civil szervezetek elérhetőségeiről.

Az áldozattá válás veszélye eltérő az egyes életkori, szociális-, illetve foglalkozási csoportokban. A nemek szerinti bontást nézve egyértelműen megállapítható, hogy a nők nagyobb arányt képviselnek a sértetti körben. A bűncselekmények potenciális áldozatai továbbra is elsősorban a fizikailag kiszolgáltatottabb helyzetben lévő nők, gyermekek, egyedül élő idősek, valamint a testi, szellemi adottságaik miatt hátrányban lévők közül kerülnek ki.

Az elmúlt évek bűnügyi statisztikai mutatói alapján nyilvánvalóvá vált, hogy bűnmegelőzési programjaink elsődleges célcsoportjának az időskorúakat kell tekintenünk. Az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények során az elkövetők azt használják ki, hogy az áldozatok hiszékenyek, egyedül élnek. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek.

Idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeknél esetlegesen jó megjelenéssel, határozott fellépéssel idősek számára hihető, életszerű, az idősek mindennapjaiban szerepet játszó történetek (nyugdíj, földbérlet, villanyszámla, fakivágás, eladás stb.) előadásával kívánnak az áldozatok bizalmába férkőzni. Az idősek gyakran maguk hívják, engedik be az elkövetőket lakásukba, ahol nem figyelnek értéktárgyaikra, készpénzükre. Leginkább vagyon elleni bűncselekmények áldozatává válnak, amely ellenállás esetén könnyen személy elleni erőszakos cselekménnyé fajulhat.

Gyakoriak az úgynevezett „trükkös” módszerrel elkövetett lopások, az „unokás” csalások, amelyeket elsősorban idős emberek sérelmére követnek el. Előfordul, hogy az elkövetők, gyakran utazó árusokként, vagy egészségügyi, szociális ügyekkel foglalkozó ügyintézőnek kiadva magukat értéktelen egészségügyi készüléket kínálnak „kedvezményes” áron megvásárlásra.

Évről-évre visszatérő probléma az Internet felelőtlen használata. A gyermek- és fiatalkorúak gyakran minden kontroll nélkül, olyan oldalakat látogatnak, amelyek személyiségük fejlődését negatívan befolyásolják, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy áldozattá – elkövetővé váljanak.

Az elmúlt évek tekintetében folyamatosan terjed és erősödik az iskolai erőszak, amely áldozati körként már nem csak a fiatalokat, hanem pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat is érint.

A vagyon elleni bűncselekmények nagy része a sértett közreható magatartása nélkül létre sem jönne. A sértetti közreható magatartások közül ki kell emelnünk a gondatlanságot, óvatlanságot, figyelmetlenséget, idegenekbe fektetett túlzott bizalmat, szükséges vagyonvédelem elmulasztását.

Az érintettek áldozatvédelemmel kapcsolatos információkért, bűnmegelőzési tanácsokért fordulhatnak személyesen és telefonon is a Tolna Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály áldozatvédelmi referenséhez vagy bűncselekmény esetén hívják a 112-es segélyhívó telefonszámot.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close