full screen background image
Keresés
2022 január 16 - vasárnap
  • :
  • :

Négy balesetből hármat a vadak okoztak Tolnában

Négy balesetből hármat a vadak okoztak Tolnában

2020.11.02. Az elmúlt 48 órában négy anyagi káros – közte három vadelütéses – közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. 

Egy 38 éves vajtai férfi közlekedett tehergépkocsival október 31-én délelőtt a 63-as számú főúton Nagydorog irányából Bikács irányába, amikor a jármű rakfelületéről –a nem megfelelő rögzítés miatt– egy farönk esett le, és nekicsapódott a szemből közlekedő személygépkocsi bal elejének.

A megye útjain az elmúlt két napban további három anyagi káros –vadelütéses– baleset történt.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a vadelütésekkel kapcsolatosan az alábbiakat tanácsolja:

A vadelütéses balesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

Fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, s a menetszél működteti.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol ezt veszélyt jelző tábla is jelzi! Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését. Amennyiben bekövetkezett a baleset, azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az elpusztult állatot soha nem szabad elvinni, mert azzal lopást követünk el.
Read previous post:
Close