full screen background image
Keresés
2022 január 16 - vasárnap
  • :
  • :

Négy generáció tagjait hozta össze a családi délután

Négy generáció tagjait hozta össze a családi délután

2015.10.08. A gyermekektől a dédszülőkig négy generáció tagjai töltötték együtt kellemesen idejüket kedden, a Kadarka utcai óvoda családi délutánján.

„Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs” – hangzott fel a jól ismert gyermekdal, miközben az ovisok egymás kezét fogva, mosolygós arccal vonultak be a terembe. A kicsiknek minden oka megvolt az örömre, hiszen szüleik, nagyszüleik, vagy éppen dédszüleik, szinte egész családjuk várta őket kíváncsian. Miután Katalinka elszállt, a csigabiga pedig kidugta szarvát, apóka addig húzta anyókát (és így tovább), hogy a répa is kifordult a földből.

Az ovisok rövid műsora ezzel véget is ért, hiszen a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (TMCSÖH) közreműködésével szervezett generációkat összehozó program lényege éppen az volt, hogy a családok közös beszélgetéssel, játékkal töltsék együtt idejüket. Előkerültek az ősz színeiben pompázó kreppapírok, festékek, ecsetek ollók, ragasztók, közösen szorgoskodtak és nevetgéltek kicsik, nagyok és még nagyobbak. A kellékekből gyönyörű ajtókopogtató díszek készültek. Ám még ennél is boldogítóbb volt az együtt eltöltött idő és az általa okozott öröm.

Szép és hasznos az ajtókopogtató. Csakúgy, mint az együtt töltött idő Fotó: Kiss Albert

Hogy milyen fontosak az ember életében a közös családi élmények, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a 4,5 éves Deák Fruzsina mindkét idős nagymamája ellátogatott a családi délutánra. Pedig még csak nem is Szekszárdról, hanem Varsádról, illetve a 300 kilométerre fekvő Szécsényből érkeztek.

– Manapság rohanóbb az élet, mint a mi gyerekkorukban, mégis hétvégente szinte mindig találkozunk. Vagy mi megyünk Szekszárdra, vagy a család jön hozzánk Varsádra, Szécsénybe. Nem ritka, hogy egy egész hetet is eltöltünk a városban a gyermekeknél, unokánál, akár mindketten egyszerre. Közösen főzünk, vasalunk, vagy éppen a kertet rendezzük, nemrég pedig együtt néztük meg a szüreti felvonulást – mondta Demény Jánosné és Deák Ferencné boldogságot sugárzó arccal. A mamák ezen kívül sok mást tudnak, például rengeteg dalt és verset ismernek – egészítette ki édesanyja és anyósa mondandóját Fruzsina anyukája, Deák Nikoletta.

ket-nagymama-anyukaDeák Nikoletta, (kockás ingben), mellette Demény Jánosné és Deák Ferencné Fotó: Kiss Albert

– Egy fiam, három lányunokám és három lány dédunokám van. Már a három unokámmal is rengeteg időt töltöttem, talán többet voltak nálunk, mint otthon. Most pedig együtt lakunk az egyik unokámmal és férjével, valamint két dédunokámmal, a 4 éves Brezovszki Zsókával és a 7 éves Rékával – mondta Tatai Erzsébet, a 84 éves, ám korához képest roppant fiatalos dédnagyanya.

– A fiam Tolnán lakik és még mindig dolgozik, így Ő nem is tudna az unokáira, dédunokáimra vigyázni. Az unokákért, dédunokákért régebben sokszor jártam az óvodába, de már eléggé fáj a lábam – mondta. Ahhoz, hogy ennyien együtt élhessünk, nagy kertes ház családi ház és hatalmas asztal kell, de a lábasok is jókorák. A közös étkezések mellett a tisztelet is nagyon fontos. Nemcsak a dédunokáim és az unokám, hanem az ő férje is roppant tisztelettudó. Előre kinyitja nekem az ajtót és gyakran megkérdi, hogy vagyok, ami nagyon jól esik.

– A kis Zsókával és Rékával sokat kártyázunk, de társasjátékokat, például Activity-t  is gyakran játszunk közösen. Főleg, ha a fiatalok egy kicsit kimozdulnak otthonról. Ha pedig lebetegednek a gyerekek, akkor is ott vagyok. Nem kényszerből csinálom, nem is tudom mi lenne velem nélkülük, bearanyozzák a nyugdíjas éveimet – tette hozzá Tatai Erzsi néni, aki azt is elárulta, hogy számára ez az egész így természetes, mert Ő is ezt látta szüleitől.

Mosolyt csalt az arcokra a családi délután Fotó: Kiss Albert

Erzsi néni főztjét nagyon szeretik a gyerekek, hát még a süteményét – mondta Brezovszki Tóth Veronika, Erzsi néni unokája, Zsóka és Réka édesanyja. A négyéves Zsókát meg is kérdeztük, dédnagyi melyik sütijét kedveli a leginkább, reakciójából arra következtetünk, hogy mindegyiket.

– A Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (TMCSÖH), mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával működik, fontos feladatának tekinti a családi programok segítését – mondta Pintér Sándorné Ibolya, az iroda munkatársa, a Kadarka utcai óvoda dolgozója. A kedden megtartott családi délutánt az idősek világnapjához kapcsolódva szervezte meg az TMCSÖH – tette hozzá. Kiemelt feladatuknak tekintjük, hogy olyan programokat szervezzünk, melyeknek köszönhetően a többgenerációs nagycsaládok együtt tölthetik el idejüket – fogalmazott. Reméljük, hogy a mostani óvodai rendezvénynek lesz folytatása – zárta le Pintér Sándorné Ibolya.

Hasznos dolog a tapasztaltat. Brezovszki Tóth Veronika (balról), Horváth Erika és Pintér Sándorné Ibolya segítik a kis alkotókat Fotó: Kiss Albert

– Régi vágyam vált valóra, mert mindig egy olyan intézményt szerettem volna, melyben nemcsak a gyermeknek, hanem az egész családnak helye van. Magam is nagycsaládban nőttem fel, együtt töltöttük időnket, az összes ünnepet, együtt örültünk, és szomorkodtunk. Azt látom, hogy a mai kisgyermekek más családi körülmények között élnek  – mondta Horváth Erika, a „Szekszárdi 2.számú Óvoda, Egységes Óvoda-bölcsőde, Bölcsőde és Családi Napközi” vezetője. Nagy boldogság számomra, hogy a mi óvodánkban vannak olyan szülők, nagyszülők és dédszülők, akik fogékonyak arra, hogy közösen töltsük el időnket a mindennapjainkban – tette hozzá.

Horváth Erika azt is megosztotta portálunkkal, hogy igyekeznek minél több kötetlen programot szervezni. Ilyen például az ovitábor is, ahol együtt sütöttek-főztek gyermekek, szülők és persze az óvoda dolgozói. De tartottak már bemutatót a reformkonyháról is. Együtt alkotunk egészet, s a közösen eltöltött  idő egyfajta munícióként,  valódi lelki feltöltődéssel szolgál – mondta Horváth erika.

A vezetőképen (legfelül): négy generáció egy asztal körül Fotó: Kiss Albert