full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Negyedmilliárd forintból újulhat meg a Német Színház

Negyedmilliárd forintból újulhat meg a Német Színház

2015. május 19. Kétszázmillió forinttal támogatja a kormány a szekszárdi Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU) felújítását – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szekszárdon – írja az MTI.

Soltész Miklós a német színházban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány 2015-ben 440 millió forintot biztosít nemzetiségi önkormányzatok részére beruházásokra, felújításokra. A német nemzetiség évek óta nem kapott jelentősebb támogatást, ezért született a döntés a szekszárdi teátrum felújításáról – mondta.

A felújítás a nyelv és a kultúra megőrzése terén újabb hatalmas lépés lesz a németség életében – hangsúlyozta, hozzáfűzve azt is, hogy idén kétmilliárd forinttal nőtt a nemzetiségek támogatása, a 440 millió forintos beruházási keretből pedig további nemzetiségek – a bolgár és a szlovák – részesülhetnek 30-40 millió forintos összeggel.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke közölte: a DBU épületére a tervek szerint 230-250 millió forintot fordítanak, 2015 nyaráig megújítják a teljes gépészetet, a színpadtechnikát, szigetelik az épületet, és mások mellett nyílászárókat cserélnek. A felújítástól azt várják, hogy kisebb költséggel tudják működtetni a színházat. A szecessziós épületben zajló munkálatok idejére új helyszínt keresnek Szekszárdon a társulatnak – tette hozzá.

Fotó: Kiss AlbertFotó: Kiss Albert

Beszámolt arról, hogy a német önkormányzat kezdeményezte, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat adja át ingyenesen az épületet a német önkormányzatnak. Gábor Ferenc megyei főjegyző a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a közgyűlés júniusban tárgyal a kérdésről.

Heinek Ottó utalt arra, hogy az országos német önkormányzat húsz éve elfogadott autonómiakoncepciójában kinyilvánította, hogy oktatási és kulturális intézményeket szeretne saját fenntartásban működtetni; a DBU, amelyet 2012-től működtet önállóan az önkormányzat, fontos szerepet tölt be az iskolai oktatásban is – tett hozzá.

Ritter Imre, az országgyűlés német nemzetiségi szószólója arról beszélt, hogy a nemzetiségek idei kétmilliárd forinttal növelt támogatása 2016-ban újabb kétmilliárd forinttal nyolcmilliárd forintra nő, a nemzetiségi intézmények felújítására 882 millió forint jut, és a nemzetiségi színházak működési támogatása is nő. Megemlítette azt is, hogy a nemzetiségi anyanyelvi táborok lebonyolítására ez évben 90 millió, jövőre 270 millió forint áll majd rendelkezésre.

A szekszárdi német színház éves költségvetése 110 millió forint, három főállású színésszel, és több vendégművésszel dolgozik; hét betölthető színészállása van. A hazai németség egyetlen állandó társulata évi 5-6 bemutatót és 100-180 előadást tart 13-15 ezer néző előtt. A tájolásnak is köszönhetően nézőszáma emelkedik – mondta Heinek Ottó.

A társulat elsősorban kortárs darabokat játszik, amit Frank Ildikó, a színház igazgatója azzal magyarázott, hogy a DBU fő közönsége, a diákság visszajelzései alapján nagyobb érdeklődés van a kortárs, mint a klasszikus művek iránt.

Forrás: MTI

A Német Színház honlapja – kattintson!

Fotó: DBU.hu