full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

Negyvenmilliós ország figyelme irányulhat Szekszárdra

Negyvenmilliós ország figyelme irányulhat Szekszárdra

2015.05.17 Két nemzetközileg elismert lengyel borszakújságíró vendégeskedett három napig a szekszárdi borászoknál.

A két szakértő folyamatosan járja a világ borvidékeit, írásaikon keresztül formálva a borszeretők ízlését, érdeklődését. Korábban Burgenlandban, aztán Umbria-ban vendégeskedtek.

Thomas Prange-Barczyński, Lengyelország vezető bormagazinja, a WINO alapító-tulajdosa és főszerkesztője, illetve Mariusz Kapczynski a Vinisfera bormagazin szakújságírója hétfőtől csütörtökig kóstolt bele a Szekszárdi Borvidék ízeibe.

Először jártak látogatóban a városban, a látogatás kimenetelének tétje pedig a lengyel piachoz hasonlóan óriási. Ha jó véleménnyel lesznek a Szekszárdon kóstolt borokról, az széleskörű ismertséget hozhat a borvidék számára Lengyelországban és nemzetközi szinten is.

A szaktekintélyek jöveteléről a borvidék minden palackos bort készítő borászatát értesítették. Ötven borászat előtt állt nyitva a lehetőség Thomas és Mariusz fogadására – tájékoztatta a Kadarka.net-et Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék Kht. elnöke. A borgurukat végül tizenhat borászatnál és a Garay ÉlményPincében látták vendégül. A szakújságírókat a borászok „kézről-kézre” adták egymásnak. A három itt töltött napjuk alatt összesen vagy 240 féle szekszárdi bort megkóstoltak – tudtuk meg.

A Kadarka.net a BorEgyetem, „Szekszárd, a Bikavér hazája” című kóstolóján csíphette el néhány mondat erejéig a közismert újságírókat.

Thomas Prange-Barczyński (jobbról ) és Heimann Zoltán

Lengyelországban nem ismeretlenek a magyar borok, a borturisták az egri és a tokaji borvidéket elég jól ismerik és látogatják. Sőt, a két borvidék borai egy ideje a nagyáruházak polcain is megtalálhatók – felelte kérdésünkre Thomas Prange-Barczyński.

A lengyel szupermarketekben azonban főként a – magyar – tömegtermékek vásárolhatók meg. Ilyenek például az alacsony minőségi kategóriát képviselő bikavérek. A magyar borok ennek megfelelően elsősorban nem a minőségükről ismertek széles körben a majd 40 milliós piac fogyasztói előtt.

A magyar bor azonban nem csak az olcsó bort jelenti. A szélesebb tömegek mellett ugyanis létezik egy kisebb, kulturált és tájékozott borfogyasztói csoport, akik rajonganak a valódi minőségi magyar borok iránt – tette hozzá Thomas.

Elmondta, a lengyelek többsége egyáltalán nem ismeri a szekszárdi borokat. Ők maguk pedig ugyan többször kóstoltak szekszárdit, ám soha nem jártak a borvidéken.
Kérdésünkre, hogy melyik jellegzetes helyi fajtát találták különlegesnek, Thomas és Mariusz is egyöntetűen felelt: a kadarkát és a kékfrankost.

– Mindkettő fantasztikus bor, melyeket nem lehet összehasonlítani a világfajtákkal. A kadarkának és a kékfrankosnak saját, egyedi küldetése van – mondta Thomas Prange-Barczyński.
Nagyon pozitívnak találták, hogy a helyi borászközösség mennyire előtérbe helyezi a különleges helyi fajtákat, a már említett kadarkát, kékfrankost, illetve a bikavért. Ezeket véleményük szerint igen magas minőségben készítik a borvidék borászai. Ittak már jó kadarkát és kékfrankost, Szekszárdra érve mégis meglepte őket, hogy milyen magas a borok átlagos minősége – felelték kérdésünkre, hogy miben rejlik a szekszárdiak erőssége.

Hozzátették, nagyon meggyőző volt számukra látni, hogy a szekszárdi borászok összefognak, együtt dolgoznak a közös cél elérése érdekében. Ráadásul kis borvidékként az itteni borászok sokkal hatásosabban tudják kezelni a felmerülő problémákat, vélemény különbségeket, mint a nagyobb borvidékeken.

Mariusz Kapczynski (jobbról ) és Heimann Zoltán

Thomas Prange-Barczyński ezzel a jelentős arányban a tömegpiacra termelő, olcsó borokat előállító borvidékekre is utalt. A Lengyelországban kapható bikavérekről elmondta, nagy többségük az alacsony kategóriába tartozik. Kifejtette: hogy a gyenge minőséget képviselő olcsó házasításokat egyáltalán nem volna szabad bikavér névvel illetni, mivel az árt a márka presztízsének. Szerinte a minőség fenntartásának érdekében szigorúbb szabályozást kellene bevezetni, úgy ahogy teszik azt más országokban, más borok esetében.

Szekszárdon azt tapasztalták, hogy igen magas a bikavérek általános minősége. Ami a piac és a fogyasztók számára nagyon fontos, hogy a szekszárdi bornak kiváló az árérték aránya. A WINO és a Vinisfera magazin pedig csakis a magas minőségű magyar borokat kívánja promotálni Lengyelországban.

A lengyelek – elmondásuk szerint – nyitottak az újdonságokra és a magyar borokra, melyeknek van piaca az országban. Ehhez nem utolsó sorban a két nép hagyományosan baráti viszonya is hozzájárul.

Végezetül hozzátették, nagyon örülnének neki, ha Varsóban és Krakkóban több szekszárdi és magyar borkóstoló lenne.

A BorEgyetem, „Szekszár, a Bikavér hazája” című előadásáról szóló írásunkat ide kattintva találja!
Read previous post:
Close