full screen background image
Keresés
2021 szeptember 19 - vasárnap
  • :
  • :

Negyvenöt diák a szekszárdi hittantáborban

Negyvenöt diák a szekszárdi hittantáborban

2017.06.28. Negyvenöt általános iskolás gyermek részvételével tartottak hittantábort az elmúlt héten Szekszárdon.

A gyermekek az ötnapos tábor ideje alatt számtalan programon vettek részt. Az állandó programok közé tartoztak az imaórák, melyeken nemcsak imádkoztak, de közösen énekeltek is.

A sok játék és kézműveskedés mellett megismerkedhettek a belvárosi templommal, valamint csapatokba szerveződve különféle vetélkedőkön, sportversenyen, ügyességi játékokon vettek részt. A csapatok egész héten pontokat gyűjthettek. Pontok jártak a jó cselekedetekért, az ebéd elfogyasztásáért, a különféle lemondásokért, és a társaik iránti figyelmességért is.

A gyermekek jártak a szekszárdi élményfürdőben, a Petrits Mézeskalács Múzeumban és a Babits Mihály Emlékházban is. A Mézeskalács Múzeumban mézeskalács szívet díszíthettek, az emlékház udvarán pedig a hittan tanárok szavaltak – zenés kíséret mellett – a gyerekeknek Babits Mihály, a vallásos költő által írt verseket. A tábor résztvevői emellett Wosinsky Mór régész-plébános életéről is hallhattak Szekszárdon.

A diákok nemcsak a városban, de azon kívül is több programon vettek részt. Az iskolások Szálkára is ellátogattak, ahonnan gyalog mentek át Grábócra, ahol többek között tiszteletüket tették Krisztina nővér sírjánál, majd megcsodálták az egyedülálló szépségű ortodox templomot és a katolikus templomot, de voltak a kilátónál is.

A grábóci kilátónál.

A gyermekek a következő napon jártak a bátai Szent Vér templomban, ahol az 1526. augusztus 29-i Mohácsi csata előtt minden katona áldást kapott, imádkozott és áldozott, mielőtt elindultak volna, hogy legnagyobb kincsüket, az életüket adják hazánkért.

A kirándulás Mohácson folytatódott, ahol a Fogadalmi templomot keresték fel. Az iskolások innen Szent István király intelmeivel gazdagodva mentek tovább a Busó udvarba. A Busó Múzeumban különleges effektek közepette csodálhatták meg a busó viseleteket, álarcokat, eszközöket és magyarázatot kaptak az egyes kellékek használatával kapcsolatban. Sőt volt olyan kereplő, amit ki is próbálhattak.

A hűvös, meghitt plébániatemplomban folytatódott a nap, itt az idegenvezető Bacsmai László plébános volt, akit tizenöt éves szolgálat után alig pár hónapja helyeztek át Szekszárdról. A gyerekek nagyon várták ezt a találkozást, hiszen sokuk szívéhez nagyon közel állt az atya.

Duna-parti ebéd, festői környezetben Mohácson.

Mohácson felkeresték a csatamezőt is, ahol többek között dokumentumfilmeket láthattak a csata eseményeiről. Emellett korabeli viseleteket, fegyvereket tekinthettek meg és körbejárták a tömegsírokat is. Végezetül pedig a gyerekek kongattathatták meg a hősökért a harangot, gyönyörű keretet adva ezzel a napnak.

A tábor utolsó napján a Béla király téri templomban a szülőkkel együtt adtak hálát az egész hétért, a programokért. Értékelték a tábor csapatainak munkáját is, melyet követően apróbb ajándékokat kaptak a gyerekek.

A legnagyobb élményeiket egy hatalmas plakáton fogalmazták meg. Az új barátok, a strandolás, a kirándulások mind-mind előkelő helyet foglaltak el. A gyermekek az öt nap leteltével sajnálták, hogy vége a tábornak és azzal váltak el egymástól, hogy „jövőre ugyanitt!” A kísérőtanárok Schäferné Baka Ágnes, Kádár Cecília és Janó Attiláné voltak. A tábort a Pécsi Püspökség támogatta.

Forrás/fotó: Janóné Puska Valéria
Read previous post:
Close