full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
  • :
  • :

Örök sötétségbe is taszíthatnak az emlékezés fényei

Örök sötétségbe is taszíthatnak az emlékezés fényei

2016.10.29. Mindenszentek- és az azt követő halottak napján gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteinkért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyforrást is jelent – figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűzesetek keletkezésének legfőbb okozója ilyenkor a gyertyák nem megfelelő elhelyezése. Nem szabad azokat könnyen meggyulladó anyagok közelében tenni, mert azok hamar lángra kapnak, a tűz pedig a szabadtéren gyorsan átterjedhet a száraz avarra. A könnyen meggyulladó anyagok mellé beltéren elhelyezett gyertyák a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjedhetnek.

Tűz esetén azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

Fontos, hogy a temetőben csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, illetve ezek távozás esetén történő eloltása. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy a közvetlen közelben ne legyenek gyúlékony anyagok. A keletkező hő ugyanis lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat. A mécsestartót olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el, a fedővel ellátott kegyeleti mécses biztonságosan használható.

halloween

Az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő „Halloween-t” jelmezben ünneplők körültekintően járjanak el a gyertyákkal feldíszített lakásban. Hiszen ezek a jelmezek gyakran jól éghető, könnyen meggyulladó anyagból készülnek. A töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes. Fontos a lámpások helyének helyes megválasztása, illetve olyan mécses használata, ami szeles időben is biztonságosan égethető.
Read previous post:
Close