full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Nehogy örökre emlékezetes maradjon az ünnepi készülődés

Nehogy örökre emlékezetes maradjon az ünnepi készülődés

2015.12.20. A téli időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz. Az évnek ebben a szakaszában folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, megjelennek a különböző – éghető anyagokból készített – dekorációs elemek, gyertyákat gyújtunk és a sütés-főzés is gyakoribb programmá válik. Az adventi időszakban keletkezett lakástüzek éppen ezekkel függnek össze, naponta olykor harminc esethez is riasztják a tűzoltókat.

2018hirdetés

Decemberben már folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, amelyek hibás működése, szabálytalan használata vagy a karbantartás elmaradása kéménytűzhöz vezethet, ami akár az egész házat vagy lakást lángba boríthatja. A héten két kéménytűzhöz is riasztották a megyei tűzoltókat.

Az ünnepi előkészületek során felhasznált dekorációs elemek sokszor éghető anyagokból készülnek, a növényi részek pedig a meleg lakásban pár nap alatt kiszáradnak. Ilyenkor egyetlen gyertya lángja elég ahhoz, hogy az egész szobára kiterjedő tűz alakuljon ki. December 7-én egy adventi koszorú miatt keletkezett tűz Tolna-Mözsön, az Arany János utca egyik családi házának étkezőjében. A tűzben az étkezőasztal és az asztalterítő égett meg, a lángokat azonban a lakóknak sikerült megfékezniük, így a nagyobb bajt is megelőzték és sérülés sem történt.

A konyhában keletkező tüzek jellemzően az emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza. Az ünnepi készülődés során sokan a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik a készülő ételt. Ezek a tűzesetek általában nagy füsttel járnak, ami megnehezíti a kialakult helyzet pontos megítélését és a lakásból való menekülést is. A tűzhelyen felcsapó lángok a zsúfolt konyhában, a szagelszívó berendezésen és konyhában található éghető anyagokon keresztül gyorsan továbbterjedhetnek, és rossz esetben akár a szomszédos lakásokban is komoly károkat tehetnek.

Csak ezen a héten eddig országosan összesen 16 olyan lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, amelynek következtében lakhatatlanná vált az ingatlan a lángok pusztítása miatt. Most vasárnap országszerte otthonok ezreiben gyújtják meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját. Kis odafigyeléssel és körültekintéssel biztonságosan megteremthető az ünnepi hangulat, azonban a gondatlanság következtében a koszorú, az asztal, a szoba és az egész épület is a tűz martalékává válhat.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close