full screen background image
Keresés
2020 június 30 - kedd
  • :
  • :

Nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok

Nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok

2016.01.31. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok.

A szervezetnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írták, hogy a magyarok szerint a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak Magyarországnak. A megkérdezettek az Ausztriával, a Szlovéniával, valamint a Horvátországgal való viszonyt ítélik a legjobbnak, ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség több mint fele szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai.

A magyar-szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek csaknem fele – 48 százaléka – ítéli jónak. Úgy fogalmaztak, hogy ennek hátterében „az évek óta tartó jószomszédi viszony” is szerepet játszhat. Míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar-román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat.

„Ahogy a pozitív megítélés alá eső magyar-szlovák kapcsolatokban minden bizonnyal közrejátszik az Orbán Viktor és Robert Fico közti partnerségi viszony, úgy a megkérdezetteket megosztó magyar-román kapcsolatokra a korábbi Ponta-kormány sokszor konfrontatív hangneme is hatással lehetett” – írták, hozzátéve: többségben vannak azok – a megkérdezettek 52 százaléka -, akik javítanák a magyar-román kapcsolatokat.

A Nézőpont Intézet a Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából készítette a közvélemény-kutatást, amelyet január 4-7. között ezer fő telefonos megkérdezésével végeztek.

MTI

* A kép illusztráció

 
Read previous post:
Close