full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

„Nem szabad legyinteni, hogy velünk ilyen úgysem történhet meg”

„Nem szabad legyinteni, hogy velünk ilyen úgysem történhet meg”

2016.10.21. A megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet a fűtésszezon veszélyeivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón csütörtök délután a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Október 15-én hivatalosan is elindult a 2016/2017-es fűtési szezon. Ezzel párhuzamosan megnő a kéménytüzek és szén-monoxid-mérgezéses esetek bekövetkezésének esélye – figyelmeztetett dr. Balázs Gábor tű. ezredes, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató. Hozzátette, a kéménytüzek száma az elmúlt három évet tekintve növekvő tendenciát mutat. 2014-ben tizenhat, 2015-ben huszonnégy, az idén október 15-ig pedig már huszonkilenc kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Tolnában.

A szén-monoxiddal kapcsolatos riasztások száma a jelzőkészülékek elterjedése miatt megemelkedett az elmúlt időkben – tájékoztatott dr. Balázs Gábor. A szén-monoxid-mérgezéses esetek száma viszont – az elmúlt három évet tekintve – szerencsére csökkent a megyében. Az idén eddig négy esetben kellett vonulni ilyen eset miatt Tolnában. Szén-monoxid-mérgezés következtében utoljára tavaly október 25-én történt haláleset Pakson – közölte a katasztrófavédelmi igazgató.

Dr. Balázs Gábor hangsúlyozta, „nem szabad legyinteni, hogy velünk ilyen úgysem történhet meg”.

Deli Gyula, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportjának vezetője arról számolt be, hogy a paksi haláleset a levegő utánpótlás hiányossága miatt történt. Mint azt hozzátette, ez a hiányosság az úgynevezett 5-ös kategóriás hibák körébe tartozik. Ezeknél az ellenőrzést végző szolgáltató arra figyelmezteti a tulajdonost, hogy a következő ellenőrzésig tegyen lépéseket a hiányosság megszüntetésére.

Sajtótájékoztató a katasztrófavédelmi igazgatóságon. Jobbra (lentről felfelé nézve) Deli Gyula, dr. Balázs Gábor és Csukle Tibor. Fotó: Boros Brigitta.

Deli Gyula elmondta, folyamatban van annak a javaslatnak a kidolgozása, hogy a hiányos levegő utánpótlás tartozzon az 1-es kategóriás hibák körébe, melyek esetében le kell tiltani a készülék működését.

A legtöbb szén-monoxid-mérgezéses eset éppen a levegő utánpótlásának hiányosságaira vezethető vissza – emelte ki Deli Gyula.

Azt is elmondta, hogy a gázkészülékek hőcserélői használaton kívül is hamar elkoszolódhatnak, ami szintén veszélyforrást jelent. Szerinte komoly baj, hogy a legtöbben csak akkor hívnak gázszerelőt, ha a készülék működésképtelenné válik, a megelőző ellenőrzésekre pedig kevesen áldoznak. Mint azt hozzátette, 2015. január 1-től füstgázelemzést is végeznek. Ennek eredményeként a készülék javítására, sőt cseréjére is kötelezhetik a tulajdonost.

kazan-javitasÉletbevágó a rendszeres karbantartás. Illusztráció

A másik szezonális veszély, a kéménytüzek fő oka a kémények elkátrányosodása. Ennek fő okaként a nyílt égésterű fűtőberendezések helytelen használatát jelölte meg. Sokan nem megfelelő fűtőanyaggal, például tejeszacskóval, PET-palackkal és hasonlókkal gyújtanak be, de a nedves fa használta is a kémény elkátrányosodásához, és ezáltal nem megfelelő szellőzéséhez vezet.

katranyos-kemenyA kéménytüzek fő okozója a kémények elkátrányosodása. Illusztráció

A kémény falára lerakódott és begyulladt kátrány akár 1200 fokon is éghet, melynek hatására a kémény környezetében található anyagok, például gerendák begyulladhatnak. Nemrég egyébként Dombóvárra és Bátaszékre is riasztották a megyei tűzoltókat kéménytűz miatt – tudatta.

A szén-monoxid-mérgezéses esetek és kéménytüzek bár külön választandók, ezek bekövetkezése azonos okokra, a tüzelőberendezések helytelen bekötésére és nem megfelelő használatára, azok elégtelen karbantartására és a berendezések tisztítatlanságára vezethető vissza – foglalta össze Boros Brigitta, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Hozzátette, a szén-monoxid-érzékelők használata bár növeli a biztonságot, azonban valódi biztonság csak megelőzéssel, vagyis a készülékek megfelelő karbantartásával, helyes használatával és rendszeres ellenőrzésével érhető el.

co-riaszto-jelzo-szenA biztonságot növeli, de a megelőzést nem szolgálja a szén-monoxid-érzékelő. Illusztráció

A távhőt használó ingatlanoknál a fent leírtak nem jelentenek veszélyt. Gondot csak a szolgáltatás kimaradása okozhat, azonban a hibák elhárítását a lehető leghamarabb elvégzik – mondta el Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhő Szolgáltató Nkft. ügyvezetője. A szolgáltatás zökkenőmentesen elindult Szekszárdon, a lakosság pedig egyre inkább együttműködik, mely elősegíti az esetleges problémák elhárítását és a szolgáltatás zavartalanságának fenntartását.

A lakosság részére ingyenes, a közületek számára díj ellenében végzik el a kéményseprőipari szolgáltatást

Mint azt korábban megírtuk, októbertől Tolna megye teljes területén a katasztrófavédelem végzi a kéményseprőipari közfeladat ellátását a lakosság körében. Részükre az ellátás, a sormunka ütemezett első két időpontjában ingyenes. A kémény ellenőrzés és tisztítás tervezett idejéről két héttel annak elvégzése előtt írásbeli értesítést küldenek. A kéményseprőt mindenkinek kötelessége beengedni az otthonába.

A gazdálkodó szervezetek továbbra is megrendelés útján, díjfizetés ellenében vehetik igénybe a kéményseprőipari ellátást a megyében működő területileg illetékes piaci szolgáltatótól. Az egyéni vállalkozók is gazdálkodó szervezetnek számítanak, bejelentett székhelyükön, telephelyükön kötelező megrendelni a szolgáltatást – figyelmeztetett Deli Gyula.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve Tolna Megyei Ellátási Csoportjában egyébként tizennégy kéményseprő, valamint négy mester dolgozik. Mellettük további 4-5 kéményseprőre volna szükség Tolnában.

A Tolna Megyei Ellátási Csoport címe: 7100 Szekszárd, Páskum u. 5. Az ügyfélszolgálat nyitvatartási ideje: hétfő: 8-20, kedd-péntek: 8-14 óra. Írásbeli megkeresést a címre, vagy postai úton a 1903 Budapest, Pf. 314. címre küldve kezdeményezhet.

A vezető képen: Deli Gyula (j), dr. Balázs Gábor és Csukle Tibor. A sajtótájékoztató fotóit készítette: Boros Brigitta

További információk
Szén-monoxid-mérgezések megelőzése
Kéménytüzek megelőzése
A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listája
A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listája

Kapcsolódó anyagok
Kéményseprés – Tolna megyével bővült a katasztrófavédelem ellátási körzete
Tolnában is a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprést
A kéménytüzek megelőzésére szólít fel a katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem: ne várja meg, előzze meg a bajt!
Kéményseprés – fontos változások következnek


Csukle Tibor Deli Gyula dr. Balázs Gábor
ElőzőVálság előtti szinten az utazásszervezéssel foglalkozó cégek árbevétele KövetkezőMiskolcon játszik a KSC Szekszárd – kövesse élőben online!