full screen background image
Keresés
2021 április 11 - vasárnap
  • :
  • :

Megtelt, ezért nem tud több kutyát fogadni a Szekszárdi Kutyamenhely!

Megtelt, ezért nem tud több kutyát fogadni a Szekszárdi Kutyamenhely!

2018.02.04. Teljesen megtelt, ezért bizonytalan ideig nem tud több kutyát fogadni a Szekszárdi Kutyamenhely.

A mintegy 180 férőhelyes menhelyen jelenleg 237 kutya van, a telepen minden kennel, illetve az összes elkülönítő és minden karantén foglalt. Ezért bizonytalan ideig nem tudnak újabb kutyákat fogadni – tudtuk meg Fiáth Szilviától, a menhelyet működtető Tolna Megyei Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnökétől. Mint tudatta, elérték fizikai teljesítőképességük határát. Azért kényszerültek a döntés meghozatalára, hogy a már a menhelyen lévő kutyákat megfelelően el tudják látni. Csak akkor tudnak ismét ebeket fogadni, ha 200 alá csökken a menhelyen található kutyák száma.  Az  alapítvány elnöke hozzátette: „szekszárdi kötelezettségeiket” mindemellett is teljesítik.

– „Nagyon sajnálunk minden kidobott és nehéz sorsú kutyát, de helyünk és a dolgozó kezek száma is véges” – fogalmazott Fiáth Szilvia. Mindenki, aki kutyát akar utcára tenni, vagy elhagyott kutyát talál, a fentieket figyelembe véve döntsön, járjon el – hangsúlyozta.

Az alapítvány elnöke elmondta, tavaly ősszel kezdett nehézzé válni a helyzet. Mint részletezte, ősszel és télen általában több kutya kerül az utcára, míg ezzel párhuzamosan ezekben a hónapokban jellemzően „minimális az örökbefogadási kedv”. Azt is megosztotta ez nem csak Szekszárdon van így.

Az elmúlt egy hét alatt mindössze négy kölyökkutyát fogadtak örökbe a Szekszárdi Kutyamenhelyen.

Azt viszont szekszárdi jellegzetességnek nevezte, hogy minden ősszel sok tanyán tartott ebtől szabadulnak meg. Amikor eljön az ősz, sok felelőtlen állattartó egyszerűen szélnek ereszti tanyán tartott kutyáját, hogy a téli rossz időjárási körülmények között ne kelljen gondoskodnia róla – mondta. Hozzáfűzte: karácsony környékén is sokan teszik ki kutyájukat, ami egészen érthetetlen. Emellett nagy gondot jelent a nem kívánt szaporulat,  ennek a problémának felelős gondolkodással, az ebek ivartalanításával lehetne elejét venni.

Az igen szapora macskák esetében ha lehet, még rosszabb a helyzet.

Emellett Csányi Vilmos etológus, biológus, Széchenyi-díjas professzor gondolataival Fiáth Szilvia egyetértve hangsúlyozta, ahogy például az Amerikai Egyesült Államokban, úgy Magyarországon is valamiféle engedélyhez kellene kötni az állattartást. Az engedély kiadását különböző feltételekhez kellene kötni. Ellenőrizni kellene, hogy a kutyát tartani kívánó személy rendelkezik-e megfelelő jövedelemmel, illetve, hogy biztosítani tudja-e a kutyatartáshoz szükséges egyéb méltó körülményeket, feltételeket.

Szekszárdi Kutyamenhely
Cím: Szekszárd, Bogyiszlói út 8.
E-mail: mallatvedo@gmail.com, kutyamenhely.info@gmail.com
Tel.: +36 20 981 05 58

Facebook.com – Szekszárdi Kutyamenhely

*Archív fotó – Kadarka.net