full screen background image
Keresés
2020 október 21 - szerda
  • :
  • :

„Nemzetek temetője”: a hősökre és áldozatokra emlékeztek Szekszárdon

„Nemzetek temetője”: a hősökre és áldozatokra emlékeztek Szekszárdon

2018.11.03. Az alsóvárosi temető hadisírjainál tartott megemlékezést az első- és a második világháború hőseinek, halottainak tiszteletére péntek délután a szekszárdi önkormányzat és a római katolikus plébánia az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából.

A megemlékezésen, melyen mintegy százan vettek részt, Ács Rezső polgármester felidézte, az önkormányzat és a szekszárdi származású Bíró László tábori püspök kezdeményezésére 2014 óta minden november 2-án főhajtással és gyertyagyújtással tisztelegnek a két világháború szekszárdi sírkertben fekvő hősei, áldozatai előtt. Emlékeztetett, a város sokat tett azért, hogy a megemlékezést évről évre egyre méltóbb körülmények között tarthassák meg, hiszen megújultak a hadisírok és az emlékmű is.

Mint azt a polgármester kiemelte, a megújult sírok és emlékmű igazolja, hogy a város attól függetlenül, hogy szekszárdiak, vagy más nemzet fiairól van szó, figyel a temetőiben nyugvókra. Ők, akik mindannyian apák, fiúk, fivérek voltak, a legdrágább kincsüket, az életüket adták – fogalmazott a városvezető. Hangsúlyozta, minden közösség egyik legkiemelkedőbb erénye, az ha figyelmet fordít arra, hogy megemlékezzen azokról, akik temetőikben nyugszanak.

Ács Rezső polgármester a hősi halált halt katonák emlékművénél tartott megemlékezésen. Fotó: Kiss Albert.

Hozzátette, a sírokat – melyekben a magyarok mellett olaszok, oroszok, szerbek is örök nyughelyre találtak – abban a reményben is gondozzák, hogy a magyar, a szekszárdi áldozatok sírjait ugyanilyen odafigyeléssel „ápolják” más országokban.

Ács Rezső arról is szólt hogy a jelenkor nemzedéke szerencsés abban a tekintetben, hogy nem kell fegyveres konfliktusban részt vennie, ám a hadisírokban fekvőknek ez a sors nem adatott meg. Mint mondta, az alsóvárosi parcellában nyugvók közül sokakat fiatalon ragadott el a halál. Hozzáfűzte, az első világháborúban elhunytak egy olyan háborúban vesztették életüket, mely minden korábbi háborút felülírt. Hiszen a 20. század egyik legvéresebb háborújában olyan eszközöket, többek között mérges gázokat vetettek be, melyekkel az emberi méltóságot is megcsúfolták. A túlélők lelkében pedig örök nyomot hagytak a fronton látottak.

Megemlékezők a hadisíroknak helyet adó parcellában. Fotó: Kiss Albert.

– Ma az itt fekvő hősökre és áldozatokra emlékezünk főhajtással és gyertyagyújtással. Függetlenül attól, hogy mely nemzet fiai voltak, ők már a mi halottaink is – zárta le Ács Rezső.

Petkó Tamás római katolikus plébános Bíró László tábori püspök – aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni – gondolatait is tolmácsolva elmondta, köszönet illeti Szekszárd várost, hogy ilyen formában megemlékezik a hősökről, az áldozatokról és azért, hogy felújíttatta a hadisírokat, ezzel létrehozva a „nemzetek temetőjét”.

A plébános arról is beszélt, hogy amikor elveszik az Isten, akkor elvesznek az értékek és az „én” válik a legfontosabbá. Amikor pedig csak magát szeretné boldoggá tenni az ember, akkor már nem létezik a hazaszeretet. Mint Petkó Tamás fogalmazott, a hazaszeretet sokféleképpen kimutatható. Hozzáfűzte, a legfontosabb a keresztény értékek megtartása, a másik ember elfogadása, szeretete, valamint a megbocsájtás, hogy ne legyen magyar a magyarnak farkasa. Feltette a kérdést, ha nem tudjuk szeretni szomszédunkat csak azért, mert rosszat mondott ránk, hogyan tudnánk életünket adni a hazáért, ahogy a sírkertben nyugvók.

Petkó Tamás plébános mondott egyházi köszöntést és imát. Fotó: Kiss Albert.

Petkó Tamás azzal zárta, hogy felelősséggel tartozunk az elhunytak lelke iránt. A keresztény hitben ugyanis ők nem haltak meg, hanem élnek. Bár testük az enyészeté, a lelkük él, ezért szükségünk van a segítségünkre, imáinkra.

A megemlékezésen közreműködött a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar, a műsorközlő Németh Judit előadóművész volt. A megemlékezés után a református imaházban ökumenikus áhítatot, azt követően halottak napi misét tartottak a belvárosi templomban, majd a római katolikus plébánián bemutatták a Hősök voltak és áldozatok – Szekszárdiak a nagy háborúban című kötetet.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close