full screen background image
Keresés
2021 október 18 - hétfő
  • :
  • :

Nemzetközi gyakorlaton vettek részt magyar Gripenek

Nemzetközi gyakorlaton vettek részt magyar Gripenek

2016.05.27. Véget ért a NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlata Spanyolországban. A Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-t.

Ismertették: az 55. NATO Tiger Meeten tizenöt nemzet csaknem ezer katonája gyakorolt légiharcászati és komplex repülőharcászati feladatokat május 16-a és 27-e között a spanyolországi Zaragozában.

A magyarok öt Gripennel és ötven katonával vettek részt, ötven felszállással hatvankét órát repültek – közölte a tárca. Hozzátették: az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma vadászrepülő-százada 2014 óta teljes jogú tagja a NATO Tigris Szövetségének, és a gyakorlaton szerzett tapasztalatokkal “tovább javul a feladatellátás színvonala hazai és szövetségesi szinten”.

A HM közleményében kitért arra is, hogy a hagyományoknak megfelelően a részt vevő kötelékek egyik repülője a gyakorlatra speciális festést kap; a magyarok idén érkeztek először feldíszített Gripennel. A “nagymacskás” elnevezésre tekintettel az egyik JAS-39-es gép pumás dekorációt kapott.

A Puma század öt Gripenjéből három péntek délben ért földet Kecskeméten.

A képen: a NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripen a kecskeméti repülőbázison 2016. május 27-én. A gyakorlaton a Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt. MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI
Read previous post:
Close