full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Népszavazással akadályoznák meg Madocsán, hogy kavicsbánya nyíljon

Népszavazással akadályoznák meg Madocsán, hogy kavicsbánya nyíljon

2018.05.12. Kavicsbánya nyitásáról rendeznek népszavazást június 10-én Madocsán, amelynek határában a Bet-Bau Kft. tervez kavicsot kitermelni.

A madocsaiak a referendumon két kérdésre válaszolhatnak. Az egyik úgy szól: “Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?”. A másik kérdés az önkormányzatra vonatkozik: “Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?”

A csaknem 2000 lakosú településen a kezdeményezést az 1578 választásra jogosult közül 1140-en támogatták aláírásukkal – mondta Orbán Zsuzsanna jegyző az MTI-nek.

Gelencsérné Tolnai Klára, a község független polgármestere elmondta: a képviselő-testület tavaly augusztus 10-én támogatta azt, hogy a rendezési tervet a bánya nyitása érdekében módosítsák, majd, a lakosság véleményét jobban megismerve, szeptember 4-én visszavonták a határozatot. Így nem is indult el a bányatelekké nyilvánítás, és az önkormányzat nem is szándékszik módosítani a rendezési tervet – tette hozzá.

Több érv felmerült a bányanyitás ellen; veszélyeztetheti a madocsai vízbázist, a település közelében lévő régészeti lelőhelyet, ráadásul az árvízvédelmi töltéstől háromszáz méterre tervezték a bánya nyitását, ami árvíz esetén adhat okot aggodalomra – mondta a polgármester. A hátrányok között említette, hogy a területen több mint 20 aranykorona értékű szántók vannak, valamint azt, hogy naponta száz teherautó szállítaná a kavicsot a bányától.

A község honlapján közzétett környezetvédelmi hatástanulmány szerint a 139 hektáros kutatási területen 40 hektáron nyílna meg a bánya, ahonnan évi egymillió tonna kavicsot termelnének ki, a működés tervezett ideje pedig 42 év. A tanulmány szerint a tervezett bánya területén nincs régészeti lelőhely, a tevékenységnek a levegőminőségre gyakorolt hatása nem számottevő, csekély talajvízveszteséget okoz, a zajvédelem miatt ugyanakkor csak elkerülő úton tartják elképzelhetőnek a szállítást.

Vass Péter, a Bet-Bau Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: az eredeti tervek szerint a kitermelt kavicsot elkerülő utakon szállították volna el a bányatelekről, de a bányanyitás csak akkor érdekli a céget, ha a vízi szállítást meg lehet valósítani.

Hozzátette: ennek lehetőségét már vizsgálják. A bányának az árvízvédelmi szabályok szerint a töltés lábától legalább 110 méterre kell lennie, a tervek szerint ez a távolság itt 200 méter. A vízügyi igazgatóság kérésére újabb talajmechanikai vizsgálatot is végeznek, amely a töltés alatti esetleges szivárgásokra vonatkozik – mondta.

Megjegyezte azt is, hogy a paksi atomerőmű bővítéséhez vízi úton sokkal környezetkímélőbb Madocsáról alapanyagot szállítani, mint távolabb működő bányákból közúton.

Ha a népszavazáson a madocsaiak elutasítják a beruházást, akkor ők nem nyitnak kavicsbányát a község határában, és más, a településnek forrást jelentő beruházást sem terveznek ide – jelezte az ügyvezető igazgató.

A Bet-Bau Kft. honlapja szerint a 2010-ben alapított projektcég eddigi sikereinek hátterében “egy több mint 10 éves szakmai múlttal rendelkező magyar cégcsoport támogatása (…) áll”; ez az Ecoeline Zrt. – közölte Vass Péter.

* A kép illusztráció

MTI