full screen background image
Keresés
2021 március 1 - hétfő
  • :
  • :

Népszerű volt a Szekszárdi Nyitott Pincék

Népszerű volt a Szekszárdi Nyitott Pincék

2018.05.31.  A tavalyinál több vendég fordult meg az idei Szekszárdi Nyitott Pincék programban résztvevő borászatoknál a pünkösdi hosszú hétvégén.

Az idei nyitott pincéken az előző évi 16-tal szemben 20 borászat várta a kulturált borfogyasztás kedvelőit. A résztvevő borászatok között szerepeltek a borvidék meghatározó pincészetei, az öt Év bortermelője címet nyert borászat közül négy is kitárta pincészete kapuját. Mellettük a kevésbé közismert pincék is bemutatkoztak, a Kerámia Borműhely Sárköz utcai telephelyén például öt kisebb borászat várta a borbarátokat.

A résztvevő pincészetek: Bodri Pincészet, Dúzsi Tamás Pincéje, Eszterbauer Borászat, Heimann Családi Birtok, Merfelsz Pince, Neiner Családi Pince, Toronyi Pince, Lajvér Borház, Németh János Pincészet, Schieber Pincészet, Takler Kúria, Tüske Pince, Vesztergombi Pince, Vida Családi Borbirtok.

Gyűszűbirtok – Kerámia Borműhely és vendégborászatai: Háromházi Pince, Hetényi Pincészet, Göndöcs Lajos, Pálinkás Pince.

A vendégek számát már csak azért is nehéz pontosan megmondani, mert a látogatók jó része nem kizárólag egy, hanem több borászatnál is kóstolt, vagyis egy vendég több borászatnál is megjelent kóstoló vendégként. A becslések szerint a húsz résztvevő borászatnál összesen több mint négyezer vendég kóstolta a borokat – tudtuk meg a Szekszárd Borvidék Nkft-től, mely a napokban összesítette az adatokat. Hozzátették: a visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a vendégek száma felülmúlta az előző évit.

A legtöbben szombaton „járták a pincéket”, de vasárnap is sok vendég kereste fel a borászatokat. Ezen a két napon lehetett igénybe venni a menetrendszerint indított ingyenes buszjáratokat is, melyek a Béla király térről szállították az utasokat. Sokan éltek a lehetőséggel, a járatok kedveltek voltak a látogatók körében – tájékoztatott a Borvidék Nkft. Hozzátették, a helyi vendégek mellett többen érkeztek vidékről, például Budapestről, de Győrből és Békéscsabáról is jöttek borkedvelők kimondottan a Szekszárdi Nyitott Pincék miatt.

Népszerűek voltak a könnyedebb borok, sokan kóstolták valamelyik fehér fajtát, de a rozék is jól fogytak, amihez feltehetőleg a napos, meleg időjárás is hozzájárult. Emellett a hagyományos szekszárdi fajtákat, a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért is sokan keresték.

A szálkai Lajvér Borbirtokon péntektől hétfőig várták a vendégeket jobbnál jobb borokkal. Mint azt megtudtuk, a Borbirtokon egész hétvégén nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt. A Lajvér Borbirtokon napi 60-80 látogató kóstolta a hegy levét. Mint részletezték, a vendégek többségét mintegy 60 százalékát a fiatalabb korosztályba tartozó baráti társaságok tették ki, míg 20 százalékban párok és ugyanilyen arányban gyermekes családok látogattak ki a dombok ölelésében fekvő Borbirtokra.

A látogatók a tételes borsor helyett főként a borlap alapján választottak kedvük szerint. A legnépszerűbb éppen a borászat legújabb – 90% chardonnay 10% rajnai rizling összetételű – Lajver Sound Cuvéej-e volt – tájékoztatott a Lajvér Borház. Hozzátették, a vendégek körében a pincelátogatás is sikert aratott.

A képen a Lajvér Borbirtok egyik vendége. Fotó: Lajvér Borbirtok
Read previous post:
Close