full screen background image
Keresés
2021 március 4 - csütörtök
  • :
  • :

NMHH: ellátják a hazai hírközlési hálózatok a megnőtt igényeket

NMHH: ellátják a hazai hírközlési hálózatok a megnőtt igényeket

2020.03.20. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarországon a megnövekedett igényeket is ki tudják elégíteni a hírközlési hálózatok – tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A hatóság közölte: folyamatosan nyomon követik a hazai helyzet alakulását és a szolgáltatókkal együtt azon dolgoznak, hogy a felhasználók továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a hírközlési szolgáltatásokat.

Az NMHH közleményében felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös nyilatkozatot adott ki csütörtökön a Covid-19 világjárvány okozta megnövekedett hálózati csatlakozási igények kezeléséről, kérve a szolgáltatókat, hogy szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal.

Ebben a mindenki számára kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakban az Európai Bizottság és a BEREC – amelynek a NMHH is tagja – elkötelezetten támogatja a magánszemélyek és a vállalkozások azon törekvéseit, hogy a korábbi kapcsolataikat és tevékenységeiket az interneten keresztül is fenntarthassák. Mivel a fizikai interakciók korlátozására irányuló intézkedések miatt az online oktatás és a távmunka került előtérbe, megnőtt az internetkapacitás iránti igény – fogalmaz közleményében a hatóság.

A közös álláspont szerint az európai szolgáltatók által jelzett jelentős forgalomnövekedés eddig nem vezetett a hálózat túlterheléséhez. Számításba véve az esetleges kapacitásbeli problémákat a Bizottság és a BEREC közösen keresi a legjobb megoldásokat.

Mind a Bizottság, mind a BEREC továbbra is elkötelezett abban, hogy érvényesítse az EU nyílt internet hozzáférésre vonatkozó rendelkezéseit. A rendelet nem teszi lehetővé a hálózat forgalmának lassítását, korlátozását vagy priorizálását, de engedélyezhet a szolgáltatók számára átmeneti forgalomirányítási intézkedéseket a hálózat túlterhelésének megelőzésére vagy ideiglenes hálózati torlódások következményeinek enyhítésére azzal a feltétellel, hogy az azonos forgalomkategóriákat azonosan kezelik.

A Covid-19 okozta megváltozott élethelyzet előidézhet olyan szituációkat, amelyek következtében a szolgáltatók élnek bizonyos forgalomkezelési intézkedésekkel a hálózatok megfelelő működésének érdekében, de szigorúan csak a szükséges időtartamban – áll a közleményben.

A Bizottság és a BEREC kéri a szolgáltatókat, hogy szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal, és nyújtsanak tájékoztatást az alkalmazandó intézkedéseikről, illetve kéri a tartalom- és alkalmazásszolgáltatókat, dolgozzanak együtt a távközlési szolgáltatókkal.

A Bizottság és a BEREC üdvözli az egyének és a gazdasági szereplők felelősségvállalását ebben a nehéz helyzetben, és ezen erőfeszítések támogatása érdekében a nemzeti szabályozó hatóságok támogatásával létrehoz egy speciális jelentési mechanizmust az internetes forgalom helyzetének rendszeres nyomon követéséhez, hogy a tagállamok időben reagálhassanak az esetleges kapacitásbeli problémákra.

MTI
Read previous post:
Close