full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

„Nők kékben” – jól csak a szívével lát az ember

„Nők kékben” – jól csak a szívével lát az ember

2016.11.29. Az autizmussal élők megértésében segíthet a „Nők kékben” – családbarát fotókiállítás, mely kedd délután nyílt meg a Babits Mihály Kulturális Központban.

A megnyitón a vendégeket Vizdár-Lőczi Gizella az Esőmanók, Tolna Megyei Autistákért Egyesület vezetőségi tagja köszöntötte. Elmondta, a kiállítás négy autista gyermeket nevelő édesanyáról és egy autista lányról szól. A fotókon és az alattuk olvasható rövid szövegeken át érdekes, pozitív történetek jelennek meg.

A széleskörű társadalmi összefogással létrehozott „Nők kékben” című kiállítást elsőként Budapesten mutatták be az autizmus világnapján, április 2-án. A szekszárdi tárlat a nyolcadik állomása az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) vándorkiállításának – tudatta Győrfy Anikó, az AOSZ alelnöke.

Mint azt az alelnöke elmondta, a társadalmi szemléletformáló programot azért indították el, hogy az autizmussal élő gyermekeket nevelő anyák, családok helyzete láthatóvá, ismertté váljon Magyarországon. Valamint azért, hogy felhívják a figyelmet azokra az értékekre, erősségekre, melyekkel az autista gyermekeket nevelő anyák rendelkeznek.

A mikrofonnál  Győrfy Anikó. Fotó: Kadarka.net

Az AOSZ felhívására huszonnégy pályázat érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt az öt személyt és családját, akik megjelenítik azokat az értékeket, melyeket a szervezők közelebb akarnak vinni a társadalom tagjaihoz. A tárlaton az autizmussal érintett családok értékeibe pillanthatnak be az érdeklődők Komka Péter, az MTI fotóriportere szemüvegén keresztül. A fotóknak köszönhetően átélhetőbb, hogy valójában egy autista család sem olyan más, mint amennyire az előítéletekben megfogalmazódik – mondta el befejezésül Győrfy Anikó.

Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere kiemelte, az Esőmanók, Tolna Megyei Autistákért Egyesület régóta nagy erőfeszítésekkel dolgozik az autizmussal élők elfogadtatásán. Mint fogalmazott, az autizmus még mindig sokak számára olyan másságot takar, amiről nemigazán tudják, hogy micsoda. Hozzátette, a kiállítás azért jó, mert közel hozza a többségben lévő másokhoz ezt az állapotot.

Az autizmussal élők több energiát igényelnek a mindennapokban, ezért társadalomtól is több odafigyelést érdemelnek – mondta el Haag Éva. Zárásként hozzáfűzte, reméli a kiállítás segít majd az autizmus megértésében a többségi társadalomnak.

Haag Éva (j) és Acélosné Solymár Magdolna. Fotó: Kadarka.net

Acélosné Solymár Magdolna, a Szekszárd környéki Foltvarró Egyesület elnöke többek között arról szólt, hogy az internet és a sok más rendelkezésre álló csatorna ellenére is nagyon keveset tudni az autizmusról. Addig míg személyesen nem tapasztaljuk meg, nem tudhatjuk, hogy milyenek az autista gyermekkel élő családok, az autista gyermeket nevelő anyák. Köszönettel tartozunk azoknak az anyáknak és családoknak, akik engedték magukat megmutatni és akikhez közelebb kerülhetünk a fotók által – mondta. Nézzünk a képek mögé, mert a lényeg ott van – tette hozzá.

Felszólított, hallgassunk a kis hercegre:  jól csak a szívével lát az ember, ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan. Valamint, hogy hallgassunk a rókára is, aki elárulja a kis hercegnek, hogy az élet értelme a szeretetben, a kapcsolattartásban rejlik. Ez az egyetlen módja, hogy az emberek kitörjenek a magányuk börtönéből – mondta befejezésül Acélosné Solymár Magdolna.

A kiállítás megnyitóján gitáron játszott Szabó Dávid, illetve tanítványai. A tárlat 2016. december 14-ig látogatható a Babits Mihály Kulturális Központ nyitva tartási idejében.

Fotó: Kadarka.net


Acélosné Solymár Magdolna autizmus Esőmanók Egyesület
ElőzőMegkezdte az ünnepek előtti ellenőrzéseket a fogyasztóvédelmi hatóság KövetkezőAz országos elődöntőbe jutott a bonyhádi röplabdacsapat


Read previous post:
Az országos elődöntőbe jutott a bonyhádi röplabdacsapat

2016.11.29....

A Városi Sportcsarnokban lopott egy bogyiszlói fiú

2016.11.29....

Close