full screen background image
Keresés
2021 április 13 - kedd
  • :
  • :

Növelik a foglalkoztatottak számát, csökkentik a szakemberhiányt

Növelik a foglalkoztatottak számát, csökkentik a szakemberhiányt

2016.03.10. A Tolna megyei foglalkoztatottak számának növelése és a szakemberhiány csökkentése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amit sajtótájékoztatón írt alá csütörtökön a megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, valamint  Szekszárd önkormányzata.

A foglalkoztatási paktum létrejöttével a megye munkaerőpiaci helyzetét kívánják javítani a megállapodásban résztvevő felek. A megyei- és a szekszárdi önkormányzat, valamint a kormányhivatal közös célja, hogy minél több embert vonjon be a munka világába – mondta Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón.

A megállapodás megyei, területi és szekszárdi elemeket tartalmaz. A megyei önkormányzat a különböző paktum programok összehangolását, valamint a megyei programok lebonyolítását végzi közösen a kormányhivatallal. A TOP keretében foglalkoztatás elősegítésére kiírt pályázatok útján mintegy 1,3 milliárd forint forrás áll a megyei önkormányzat rendelkezésére. Ebből az összegből legalább 1370 ember újbóli foglalkoztatását szeretnék megoldani – tájékoztatott az elnök.

A Dél-Dunántúl – melynek Tolna megye is része – az EU 20 legelmaradottabb régiójába tartozik. Tolnában különösen elmaradott térségnek számít a Tamási-, a Bonyhádi-, valamint a Dombóvári kistérség. A megállapodás célja, hogy a helyzet megváltozzon – mondta dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja. Hozzátette: a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya megfelelő és színvonalas szakmai hátteret biztosít a programok lebonyolításához.

fehervar-acsFehérvári Tamás és Ács Rezső kezében az aláírt paktum. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat/Ótós Réka

Mérföldkő a foglalkoztatáspolitikában ez a megállapodás, mellyel új fejlődési pályára kívánják állítani a gazdasági értelemben leszakadófélében lévő megyét – kezdte Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Mint elmondta, olyanoknak kívánnak segíteni, akik kiszorultak a munkaerőpiacról. Hozzátette: a munkaügyi hivatalba érkező állásajánlatok száma mintegy háromszor annyi, mint a munkanélkülieké. Ám megfelelő képzettség híján nem tudják növelni a foglalkoztatottságot, míg munkáltatók eközben munkaerőhiánnyal küzdenek. Szekszárdon és a környéken sok a hiányszakma, jelentős a munkaerőhiány az építő- és a feldolgozóipar területén. A város feladata, hogy felmérje a munkáltatók igényeit és összehangolja azokat  a lehetőségekkel – tette hozzá a polgármester.

Szekszárdon az országos és megyei átlagnál is jóval alacsonyabb, mintegy 4,5 százalékos a munkanélküliség – ám ezt is tovább kívánja mérsékelni a város önkormányzata.

Ács Rezső szerint a TOP és a Modern városok program által biztosított pénzügyi forrásoknak köszönhetően Szekszárdon és a járásban megvalósítandó programok keretében létrejövő képzésekkel, átképzésekkel változtatni lehet a fent vázolt munkaerőpiaci helyzeten. Szekszárd 570 millió forintot fordíthat a foglalkoztatás növelését célzó projektek megvalósítására. A programok útján az elkövetkezendő legfeljebb 5 évben, de inkább előbb, mintegy négyszáz szekszárdi és környékbeli juthat ismét munkához, valamint további mintegy 500 fő szakképzése is megvalósulhat a Szakképző Centrum létrehozásával.

Az együttműködési megállapodást (a legfelső képen, balról jobbra látható) dr. Horváth Kálmán, Fehérvári Tamás, és Ács Rezső hitelesítette kézjegyével a sajtótájékoztató záró mozzanataként. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat/Ótós Réka
Read previous post:
Close