full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

NVB: Hadházy Ákos jogsértést követett el, az önkormányzat jogszerűen járt el

NVB: Hadházy Ákos jogsértést követett el, az önkormányzat jogszerűen járt el

2018.03.28. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntött: elutasította az LMP-s Hadházy Ákos kifogását a Garay téren közterület-használati engedély nélkül felállított hirdető-berendezésével kapcsolatban.

Mint azt korábban megírtuk, elbontatta az önkormányzat az LMP óriási hirdetőtábláját, melyet engedély nélkül, balesetveszélyes módon állítottak fel a Garay téren.

Hadházy Ákos kifogást nyújtott be a Tolna Megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz a Garay téren közterület-használati engedély nélkül felállított hirdető-berendezésével kapcsolatban. A kifogásban előadta, hogy „maga is úgy gondolta, hogy hozzájárulást kell kérnie az eszköz kihelyezésére”, illetve „állította, hogy az önkormányzat jogsértést követett el a kihelyezett kampányeszköz közterület-használati szabályokra tekintettel történő elszállíttatásával”. Az LMP-s politikus közösségi oldalán azt is állította, hogy „a lebontást minden határozat nélkül, önkényesen végezték.”

A másodfokon eljáró Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2018. március 26-án két határozatában is megállapította, hogy az önkormányzat jogszerűen járt el, amikor elrendelte a hirdető-berendezés bontását, Hadházy Ákos pedig jogsértést követett el, amikor engedély nélkül állíttatta fel a hirdető-berendezést.

Az NVB megállapította, hogy Hadházy Ákos megsértette a választási eljárási törvényt, és a további jogsértéstől eltiltotta őt.

A Nemzeti Választási Bizottság 596/2018 határozatában ez olvasható: „A Nemzeti Választási Bizottság a Tolna Megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 40/2018. (III. 22.) számú határozatát megváltoztatja, valamint megállapítja, hogy Dr. Hadházy Ákos Ányos a Lehet Más a Politika elnevezésű jelölő szervezet képviselőjelöltje a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezésének erre irányuló közterület-használati engedély nélkül 2018. március 16-án, a szekszárdi Garay téren történő elhelyezésével megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 144. § (6) bekezdését. A Nemzeti Választási Bizottság a jogsértőt eltiltja a további jogsértéstől.”

 

A Nemzeti Választási Bizottság a másik, – 595/2018. számú – kapcsolódó határozatában megállapította, hogy a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

Megállapította továbbá, hogy Hadházy Ákos 2018. március 16-án engedély nélkül helyezte el önálló hirdető-berendezését a város kiemelt közterületén, a Garay téren. Mindezekre tekintettel az önkormányzat jogszerűen járt el, amikor a közterület-használati engedély nélküli berendezést lebontatta.

Hadházy Ákos azon állítása tehát, miszerint Ács Rezső polgármester önkényesen, határozat nélkül bontatta le a hirdető-berendezést, nem valós, a polgármester a vonatkozó jogszabályok betartásával hozott határozat alapján intézkedett a hirdető-berendezés lebontásáról.

Forrás: Polgármesteri Kabinet

Kapcsolódó cikk
Elbontatta a Garay téren engedély nékül felállított óriási politikai hirdetést az önkormányzat
Read previous post:
Close