full screen background image
Keresés
2018 december 15 - szombat
  • :
  • :

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat

2016.07.27. Nyilvánosságra hozták kedd este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

2018hirdetés

A ponthatárokat futtató programot Palkovics László oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el a fővárosi Infoparkban rendezett Pont Ott Partin.

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly – mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedd este az MTI-nek a ponthatárok közzététele után. Az előző évhez hasonlóan az emberi erőforrások minisztere idén is 41 szakon előre meghatározta a magyar állami ösztöndíjas képzéshez szükséges ponthatárokat.

A felvi.hu honlapon megjelent ponthatárok szerint államilag finanszírozott nappali alapképzésben például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára 448, a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakra 460 pont volt a határ. A pénzügy-számvitel szakra 450 pontot kellett elérni. A Budapesti Gazdasági Egyetemen a turizmus és vendéglátás szakon 428 pont volt a határ, míg a nemzetközi gazdálkodás szakhoz 460, a nemzetközi tanulmányok szakhoz 466 pontra volt szükség.

A felvételizők Tolna megyében a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdőben megtartott Pont Ott Partin élőben követhették  a felvételi ponthatárok kihirdetését.

A tavalyinál hat százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), ahol 4856-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.  A Pécsi Tudományegyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon 478, nemzetközi tanulmányok szakon 466, politológia szakon 428, pszichológia szakon 426 pontra volt szükség a bekerüléshez.

Az új hallgatók több mint fele a PTE alapképzéseire jutott be, az osztatlan és mesterképzéseken a felvettek 35 százaléka fog tanulni. A jelentkezők továbbra is a nappali munkarendet és az állami ösztöndíjas finanszírozási formát preferálták: a felvettek 70 százaléka teljes idős képzésen, 80 százalékuk állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait.

A PTE ismertetése szerint a képzések között továbbra is a legnépszerűbb az általános orvos, az ápolás és betegellátás, valamint a pszichológia szak. A ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány, a jogász, a nemzetközi tanulmányok és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak a legmagasabbak.

A létszámnövekedésben az osztatlan tanári képzések (263 hallgató), az egészségtudományi szakterület szakjai, valamint a műszaki terület duális képzései is szerepet játszanak – írták a közleményben, amelyben az utóbbi négy év legeredményesebb felvételi eljárásának nevezték az ideit.

A jelentkezők számában 9 százalékos növekedést ért el a pécsi egyetem a tavalyihoz képest, első helyen 6 százalékkal többen jelölték meg a PTE-t, mint 2015-ben.

pont-ott-partiPont Ott Parti Szekszárdon. Fotó: Facebook.com – Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő

Az egyetem eredményeit tovább javítja a Stipendium Hungaricum program keretében Pécsre érkező külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülők száma. Így ősszel – várhatóan – több mint 6000 új hallgató kezdi meg tanulmányait – idézték az összegzésben Berke Gyula oktatási rektorhelyettest. Azok, akiket nem vettek fel, a pótfelvételi eljárás keretében a PTE “széles képzési kínálatából” választhatnak továbbtanulási lehetőséget.

Tolna megye egyetlen, Szekszárdon működő felsőoktatási intézményében, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon (PTE KPVK) a környezetkultúra szakra kellett a legtöbb pont a felvételhez. Az alapfokú nappali állami és alapfokú nappali költségtérítéses formában is meghirdetett szakra egyaránt 388 pontot kellett elérni a felvétel elnyeréséhez.

Az ugyancsak a fenti két formában induló német nemzetiségi tanító szakra való bejutáshoz 336 pontot kellett szerezni. A szintén alapfokú nappali állami és alapfokú nappali költségtérítéses formában induló szociális munkás szakra való bejutáshoz 317 pontot kellett elérni. A német nemzetiségi óvodapedagógus szakra való bekerüléshez 314 pont kellett.

A kar pécsi kampuszán az andragógia szakra lehetett a legnehezebben bejutni. Ehhez 452 pontot kellett szerezniük a felvételizőknek.

A PTE KPVK ponthatárainak teljes listáját itt találja – kattintson!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 370 pont kellett a felvételhez a mérnökinformatikus, 341 pont az építészmérnöki, 350 pedig a villamosmérnöki képzésre. A mechatronikai mérnök szakon 458 pontot kellet elérni. A nemzetközi gazdálkodás képzésre 460 ponttal vették fel a hallgatókat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki biológia-fizika szakos tanárnak kíván tanulni. A kommunikáció és médiatudomány szakra 456 pontra volt szükség. A jogász képzésben 460, a nemzetközi tanulmányok szakon 466, anglisztika szakon 418, pszichológián 446 pont kellett a bekerüléshez. A biológia szakon 363, földrajzon 321, gyógypedagógián 399, óvodapedagógus szakon 300 pontot kellett hozni.

A Semmeweis Egyetemen az általános orvos képzésnél 441 pont volt a határ, a győri Szent István Egyetemen gazdálkodás és menedzsment szakon 458 pontot, építészmérnöki szakon 305 pontot kellett elérni.

A Debreceni Egyetemen az általános orvosi képzéshez 425, a jogászhoz, a kereskedelem és marketing és nemzetközi gazdálkodás szakokhoz 460 pontot kellett legalább elérni. Az Eszterházy Károly Főiskolán az emberi erőforrások szakon 461 pont volt határ.

A Miskolci Egyetemen anyagmérnöki képzésre és gépészmérnöki képzésre már 280 ponttal be lehetett kerülni, az angol nyelvű kereskedelem és marketing szakon 456 pont kellett.

A Szegedi Tudományegyetemen jogász képzésen 465, nemzetközi tanulmányok szakon 467 pont volt a határ.

A győri központú Széchenyi István Egyetemen a gazdálkodási és menedzsment szakra 458 ponttal, az építészmérnökire 305 ponttal lehet bekerülni.

A Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológia szakon 436 pontot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon 479, nemzetközi tanulmányok szakon 470, pszichológia szakon 435, jogász szakon 460 pontot kellett elérni.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozták meg.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepelt az adott szak az első helyen, annál magasabb volt ott a ponthatár.

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close