full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Nyolc szekszárdi tétel a Borkiválóságok könyvében

Nyolc szekszárdi tétel a Borkiválóságok könyvében

2016.07.19. Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium (FM) gondozásában megjelent kiadványt a tárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa mutatta be hétfőn Egerben.

2018hirdetés

A Felső-Magyarországi Borrégió oklevélátadó ünnepségén Kiss Eliza felidézte: immár három éve fut az ország egyetlen bormarketing programja, a Nemzeti Borkiválóság Program. Kifejtette: szeretnék a már bejáratott, igényes könyv mögé tenni a még hiányzó kereskedelmi, piaci hátteret is, hiszen azt, hogy jól dolgoznak, valójában az értékesített bor mennyisége mutatja meg. Az egyéni marketing is fontos, de a “szigetszerű” próbálkozások nem elégségesek, össze kell adni ezeket az erőket – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a bormarketinget a turizmussal közösen kezeli a kormányzat.

A könyv online változatát itt találja – kattintson!

A Borkiválóságok könyvének vörösboros kiadványa másfél hónap múlva várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.

A Szekszárdi borvidékről hét borászat – Bodri Pincészet és szőlőbirtok, Bősz Adrián Pinészete, Dúzsi Tamás és Családja „Szegzárdi Borászat”, Eszterbauer Borászat, Lajvér Borház, Mészáros Pál Borház és Pincészet, Twickel Szőlőbirtok – összesen nyolc bora szerepel a könyvben. Ezek között három fehéret és öt rozét találni.

A Tolnai borvidékről a Danubiana borászat egy fehérbora és egy rozéja, valamint a Horváth Pince egy fehérbora található meg a Borkiválóságok könyvének idei kiadásában.

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a borkiválóság program egri ünnepe azért is szerencsés, mert összecseng a város stratégiájának központi elemével, mely szerint Eger a minőség városa.

Szólt arról is, hogy Eger turisztikai központ, ahol több mint félmillió vendégéjszakát töltenek el évente a látogatók. Fontos a bor- és gasztronómiai turizmus is – mondta.

A Borkiválóságok könyvének idei fehér- és rozéborokat bemutató kötete már magába foglalja az angol nyelvű változatot is. A beküldött 722 tételből az Országos Borszakértő Bizottság egy ötnapos kóstoló keretében választotta ki a könyvben bemutatott 290 bort. Ebből 226 fehér- és 51 rozébor lett borkiválóság, míg a Borkiválóság TOP 2016 minősítést 13 fehérbor kapta meg.

MTI

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close