full screen background image
Keresés
2021 június 12 - szombat
  • :
  • :

A legnézettebb magyar játékfilmek között az Obsitos

A legnézettebb magyar játékfilmek között az Obsitos

2016.06.03. Egy éve – 2015 június 1-jén – kezdődött az Obsitos című, közösségi gyártásban készült film forgatása. A szekszárdi játékfilmet azóta mintegy hatezren látták.

A kezdetekkor sokak számára hihetetlennek tűnt, hogy Szekszárdon közösségi gyártásban elkészülhet egy egész estét játékfilm. A város azonban  összefogott az ízig-vérig szekszárdi produkció érdekében – idézte fel Kindl Gábor producer.

Az elmúlt hónapokban, a szekszárdi moziban történt bemutató mellett, mintegy ötven, főként Tolna megyei településen vetítették az Obsitos, vagyis a nagyotmondó huszár, Háry János – mába csöppent – alakját megidéző humoros elemekkel tarkított könnyed filmet. Az alkotás olyan településekre is eljutott, ahol már hosszú évek óta nem volt vetítés.

A producer elmondta, a művelődési házakban, könyvtárakban és közösségi házakban közönségtalálkozóval összekapcsolt vetítéseket tartottak.  Kindl Gábor is ellátogatott a bemutatókra, ahol elmesélte a közösségi gyártásban született film készítésének körülményeit. Ehhez kapcsolódva elmondta, nem tud másik olyan hazai filmről, mely egy város összefogásának eredményeként született meg.  A közösségi összefogás mellett kiemelte, hogy „a filmnek helyed adó város, Szekszárd, nem csak díszletül szolgál, hanem része is a történetnek.“

Az Obsitos a jelenlegi hatezres nézőszámával a legnézettebb magyar játékfilmek közé tartozik – mondta Kindl Gábor.

A Mikó István, Adorjáni Bálint és Frank Ildikó főszereplésével forgatott 76 perces alkotás vetítése jelenleg szünetel, ám ősztől újabb helyeken lehet majd megtekinteni. Sőt, az alkotók egy meglepetéssel is készülnek, ám annak részleteiről Kindl Gábor egyelőre nem szeretne többet elárulni. Amint publikussá válnak, portálunkon – is –közölni fogjuk.

Egy júniusi forgatási nap Mikó Istvánnal és Adorjáni Bálinttal, Háry János szekszárdi szobránál. Fotó: www.Obsitos.com

Mint azt annak idején megírtuk, a film bemutatóját szeptember 16-án, a tavalyi Szekszárdi Szüreti Napok nulladik napján mutatták be a Babits kulturális központ színháztermében, ahol több százan tapsolták meg a vérbeli szekszárdi filmet, melyben természetesen kiemelt figyelmet kap a város életében jelentő borkultúra, és a Garay János Obsitos című költeményében elsőként felbukkanó bikavér is.

A filmről készült írásainkat az Obsitos címkére, vagy ide kattintva találja!

Múlt és jelen ötvöződik az Obsitosban

Az Obsitoson – a szekszárdi Béla király tér sarkán található régi kocsmán – lévő tartozást megvásárolta egy társaság. Háry János leszármazottjához, Mária nénihez végrehajtó érkezik. Közli a hírt, hogy lejár a határidő. Hamarosan fizetni kell. A hely ma már nem üzemel, de a legenda szerint az ódon falak között kincs van elrejtve. Az idős asszony utolsó lehetőségként megkeresi az egykor Amerikába települt testvérérének fiát, a festőművész Johnyt. Ám kiderül, hogy az amerikai rokonnak sincs pénze, ezért Mária néni úgy dönt, hogy elárverezi a kocsmában található régi tárgyakat.

A szervezésében segítségére van unokája Lili és egy szekszárdi tanárnő, Anna. Az eseményekbe bekapcsolódik Márk az egyetemista fiú, aki egy különleges gondolatátvitellel működő szerkezet kifejlesztésén dolgozik. Hamarosan újabb segítő érkezik. Endre, a borszakértő, aki a külföldön eltöltött évek után tér vissza szülővárosába.

A régi tárgyak árverésén részt vesz a tartozást megvásárló Bobi is, aki embereivel igyekszik megfélemlíteni a licitálni szándékozókat. Meglepetésre az esemény idejére megérkezik Amerikából Johny. A férfi megvásárolja Mária néni kedvenc fedeles edényét, amit a hírek szerint a család felmenője, a város egykor ismert fazekasa, Vitéz Háry János készített.

Az árverés utáni éjszakára Johny a szobájába viszi a megvásárolt edényt. Egy véletlen folytán ebből kerül elő az élet és halál között lebegő Háry szelleme. Rövid időn belül kiderül az is, hogy csak ő látja az Obsitost.

A későbbiekben Háry és Johny számos kalandot él át együtt a városban. Márk különleges szerkezetének segítségével megtalálnak egy kincset. Erről azonban hamar kiderül, hogy nem hoz megoldást a gondokra. Kezd szertefoszlani a remény, hogy az Obsitos kocsmája megmenthető. A diák különleges szemüvegével Johny a régmúltba kerül. Találkozik Háryval és az egykori híres asztaltársasággal. A múltbéli kitérő után Johny visszatér és kitalál valamit, ami talán segít. Érezve a bajt, a város is összefog. A szekszárdi emberek szeretnék megmenteni a régi híres kocsmát.

Vajon segít-e az összefogás, megmenthető-e az Obsitos? A fizetési határidő lejárta előtt néhány perccel megjelenik a végrehajtó…

A képen Kindl Gábor filmproducer és Jimy J. Hollywood rendező az Obsitos szekszárdi vetítése előtt. Fotó: Kiss Albert