full screen background image
Keresés
2021 július 22 - csütörtök
  • :
  • :

Díszbemutató: százak tapsolták meg az Obsitos kocsmáját

Díszbemutató: százak tapsolták meg az Obsitos kocsmáját

2015.09.17. Sokan kivették részüket a készítésében és még többen várták az Obsitos kocsmája című játékfilm bemutatóját. Az ízig-vérig szekszárdi filmet százak tapsolták meg a Babits Mihály Kulturális Központban tartott szerdai díszbemutatón.

Benépesült a Babits kulturális központ színházterme a várva várt alkalomra. A nagy eseményen a játékfilm szereplői, köztük a Háry János karakterét magára öltő Mikó István és Adorjáni Bálint is személyesen eljöttek. A díszbemutató vendégeinek rajtuk kívül a filmben szereplő helyi arcok közül is sokan ismerősek lehettek. A Szekszárdon és környékén játszódó film szerepeit ugyanis szinte teljes egészében ők alakítják.

A szekszárdiak nemcsak Frank Ildikó színházigazgatóra, vagy Ódor János múzeumigazgatóra ismerhettek rá. A szereplők közt feltűnik Eszterbauer János és Mészáros Pál borász, a Muslinca férfikórus, az Alisca Borrend tagjai, a Bartina Néptáncegyüttes, a Csurgó Zenekar, a Bad Bones csapata, sőt Halász Gábor nehézsúlyú öklöző is. Na és persze még sokan mások, akikre akár a szekszárdi utcákon járva-kelve is ráismerhetünk.

˜– „Rohadtul nehéz volt, de sikerült” – osztotta meg a résztvevőkkel Kindl Gábor, az Obsitos Kocsmája producere. Az ezeréves Szekszárdon ezelőtt még nem forgattak játékfilmet. A közösségi gyártásban készített alkotáshoz a  díszbemutatón jelenlévők szinte kivétel nélkül hozzátették a magukét, mindenki azt, amit tudott – emelte ki Kindl Gábor.

– A Szekszárdi Szüreti Napoknak nem is lehetne jobb felvezetése, mint ez a film. Nagy dolgot vittek véghez a készítők, akik olyat alkottak, melyre az egész város büszke lehet – mondta Ács Rezső polgármester, akinek sejtelme sem volt, hogy Kindl Gábor a színpadra hívja.

A főszereplők és a film készítésében legnagyobb szerepet vállaló segítőket Szabó Péter cinköntőmester által készített Háry Jánost ábrázoló emlékérmével jutalmazta meg a producer. Természetesen köztük volt Mikó István, aki – mint kiderült – Dúzsi Tamás borász, Szekszárd Díszpolgára közbenjárásával került kapcsolatba Kindl Gáborral.

Benépesült a nézőtér. Fotó: Kiss Albert

„Ez én vagyok” – mondta az érme átvétele után jól ismert és egyedi stílusában a közkedvelt színész, Mikó István. Hozzátette, ilyen gyorsaságot a filmkészítés területén még nem tapasztalt. Zárásként kiemelte, Mayer Zoltán, a film operatőre világszínvonalú munkát végzett.

Adorjáni Bálint szekszárdi származású, de mára Budapesten élő színész csak annyit mondott: „Áj láv it nádzson”. Kommentárját persze csak az értheti, aki megnézi a legújabb magyar filmet.

A díszbemutatóra készült változatot százak tapsolták meg a vetítés végeztével. A történetben, mely jelentős részben Háry János alakjára épít, hangsúlyos szerepet kapott Szekszárd értékei és kultúrája, a borkultúra bemutatása. A könnyed és humoros produkció, melyben történelmi tények és a képzelet keveredik, nemcsak a városiaknak, vagy környékbelieknek, hanem bárki számára kikapcsolódást nyújt.

A történetről röviden

A film története az Obsitos kocsma körül forog, mely valóban létezett és a mai Béla király téren állt. Mária néni ivóját banki jelzálog terheli, a tartozás kifizetésére pedig már csak néhány nap áll rendelkezésre. Ráadásul többen is szeretnék megkaparintani a kocsmát, ami azért rejtélyes, mert az nem ér valami sokat. Csakhogy a szóbeszéd szerint az ivó nagy kincset, így gazdagságot rejt. Az ivót megmenteni igyekvőknek eszükbe jut egy nem is olyan távoli, de Amerikában élő rokon, akinek segítségével sikerülhet megmenteni a régi családi tulajdont. A történet persze közel sem ilyen egyszerű. Nagy szerephez jut benne egy ifjú zseni és találmánya egy gondolatátvivő gép, a szálak pedig szépen összefonódnak…

A vezetőképen Mikó István, (jobbról) Kindl Gábor producer és Mészáros József sajtófőnök. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Szeretet lángja

2015.09.17....

Close