full screen background image
Keresés
2021 április 12 - hétfő
  • :
  • :

„Okoszebra” létesült a szekszárdi Szent István téren

„Okoszebra” létesült a szekszárdi Szent István téren

2018.10.26. Ledlámpák hívják fel a járművezetők figyelmét a közelgő gyalogosokra a Szent István téri gyalogátkelőhelynél.

A Tolna Megyei Önkormányzat hivatali épülete és a Babits Mihály Kulturális Központ között található gyalogátkelőhelynél napi hatezer autó halad át, ami igen nagy forgalmat jelent. Ez a zebra számít a városban a legveszélyesebbnek, több súlyos és halálos baleset is történt már itt – mondta el Ács Rezső polgármester csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett, a Generali Biztosítóval – mely alapítványának támogatásával megvalósult az „okoszebra” – már korábban is együttműködött a város, amikor speciális vörös kopóréteggel vonták be a gyalogátkelőhely előtti területet a gyalogosok biztonságának fokozására. Hozzátette, a gyalogosok közeledtét érzékelő rendszer, melyet nemrég telepítettek, különösen az esti órákban nyújt segítséget a biztonság növelésében.

Szenzorok érzékelik a közeledő gyalogost. Fotó: kadarka.net

Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány munkatársa elmondta, az alapítvány fő célja a közlekedésbiztonság javítása. Tudatta, az idén pályázati rendszerben tíz ilyen gyalogátkelőhelyet alakítanak ki országszerte. Hozzátette, a helyszíneket a forgalmi- és baleseti statisztikákat is figyelembe véve választották ki.

Statisztikai adatokat idézve arról is szólt, hogy az Országos Mentőszolgálat adatai szerint évente 15 ezer közúti közlekedési baleset történik hazánkban, az elmúlt másfél évben pedig 1500 baleset történt gyalogátkelőhelyen.

A ledlámpák fénye már messziről észrevehető a járművezetők számára. Fotó: kadarka.net

Szűcs Alfréd, a kivitelező cég projektfelelőse a rendszer működését ismertetve arról szólt, hogy a gyalogátkelőhely mindkét oldalán kettő-kettő oszlopot helyeztek el, melyekben szenzorok találhatók. Ha valaki a zebrát megközelítve áthalad ezek között, azt a rendszer érzékeli és beindítja az úttestbe épített ledlámpákat, melyek felhívják a járművezetők figyelmét az érkező gyalogosra. Hozzátette, a fények addig világítanak, míg a gyalogos át nem ért a túloldalra.

Azt is elmondta, a tapasztalatok alapján a rendszer 25-30 százalékkal növeli a járművezetők megállási hajlandóságát, valamint, hogy az ilyen rendszerrel ellátott átkelőhelyeknél a telepítés óta egyetlen baleset sem történt.

A képen Ács Rezső (b), Olt Boglárka és Szűcs Alfréd. Fotó: Kadarka.net