full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

„Olimpiai eredményhirdetéssel is felér” – a legjobbak versenyeztek

„Olimpiai eredményhirdetéssel is felér” – a legjobbak versenyeztek

2015.04.26. Ünnepélyesen átadták a Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait szombat délelőtt a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar aulájában. Nemzetközi díjak elnyerésére esélyes borokat és borászokat ismertek el a XVI. Szent Gyögy-napi borünnepen.

A borünnepet Orbán György szavalata után megnyitotta Ferenc Vilmos. Kiemelte, az idei a XVI. Szent György-napi borünnep. Hangsúlyozta, a felelevenített hagyományos ünnepek olyan alkalmak, melyek összefogják az embereket. Hozzátette, ez az ünnep egyben fontos szakmai visszajelzéssel szolgál. A Szekszárdi borvidéken tizenöt éve tartanak borünnepet Szent György-napján, ami egyben a Bikavér Ünnepe. Az ünnephez kapcsolódó hagyomány „A szőlő jövésnek könyve” megfestése. Baky Péter festőművész 2000-óta minden évben ennek a könyvnek a lapjaira festi le egy frissen levágott kadarka hajtását.

– Ha szekszárdi bor, akkor minőség – kezdte ünnepi beszédét Ács Rezső, a város polgármestere. Mi szekszárdiak lehetünk egy kicsit elfogultak a szekszárdi bor iránt – mondta, majd hozzátette: “olimpiai eredményhirdetéssel is felér a verseny eredményhirdetése”. Az ország legkiválóbb borai mérettek meg hihetetlenül erős mezőnyben.

– Olyan borokat, borászokat díjaznak, akik nemzetközi versenyeken szerepelnek és érnek el kiváló eredményeket. Éppen ezért a város a következő öt év turisztikai fejlesztéseit, beruházásait is a borászokra, borászatokra alapozva végzi – mondta. Ennek az elgondolásnak mentén adták át még korábban, 2014 nyarán a Garay Élménypincét. A  Szekszárd Város Borának járó címet, amit szintén a Borünnepen adnak át, Ács Rezső különleges elismerésnek nevezte.

Szent György-napi Borünnep Fotó: Steiner Viktor

Sebestyén Csaba borász, a Szekszárdi Borvidéki Borverseny szervezője megköszönte a városnak, hogy segítette a “minőségi” verseny megszervezését. Elmondta, úgy látja, a szekszárdi borászok komolyan veszik a borversenyt, komolyabban, mint más borászok más borvidékeken. Ezt jól mutatja, hogy 50 termelő 225 bormintával nevezett. A minták 80 százaléka palackos bor volt, és ezek közül mindössze egyet kellett kizárni. Egyre több termelő – a kisebbek közül is – palackoztatja borát, ami jelzi a minőség további emelkedését – mondta.

Összesen 55 aranyérmet és 11 ezüstérmet osztottak ki a versenyen, ahol a 2012-es borok szerepeltek a legjobban. Az aranyérmes borok közel fele ebből az évjáratból került ki. Tizenkét bikavér, nyolc kékfrankos és 5 kadarka kapott ugyanis aranyérmet a 2012-es évjáratból – emelte ki. A tíz különdíj közül hatot szintén 2012-es bor kapott. A díjakat Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnöke és Ács Rezső polgármester adta át.

A Sebestyén Pince 2012-es Iván-völgyi Bikavére kapta meg a Szekszárd Város Bora címet. Sebestyén Csaba 2011-es Görögszói Merlot bora nyerte el a legjobb hordós bornak járó díjat is. A legeredményesebb fiatal borász címet Mészáros Péter kapta meg, a legeredményesebb borászat pedig a Takler Borbirtok.

A legjobb vörösbor a Vesztergombi Pince 2012-es Cabernet Sauvignon bora lett. A legjobb fehérbornak a Schieber Pincészet 2014-es Chardonnay borát, a legjobb rozénak a Szeleshát Szőlőbirtok 2014-es kékfrankos rozéját választották. A legjobb bikavér a Fritz Pincészet 2012-es bikavére, a legjobb kadarka a Hetényi Pincészet 2013-as kadarkája, a legjobb kékfrankos pedig a Pósta Borház 2011-es kékfrankosa lett. A legeredményesebb kistermelő Rochi László lett 2012-es kadarka borával.

Az ünnepélyes díjátadó után ismét megrendezték az Aranyérmes Borkóstolót a főiskola aulájában, ahol huszonkét pincészet negyvenegy borát lehetett megkóstolni.
Read previous post:
Close