full screen background image
Keresés
2021 június 25 - péntek
  • :
  • :

„Olyan, mint a jó feleség”

„Olyan, mint a jó feleség”

Remek rizlingeket kóstolhatott a Szekszárdi BorEgyetem hallgatósága a PTE Illyés Gyula Karán. Azt is megtudhatták, hogy ez a fajta olyan, mint a „jó feleség”. Sőt, Magyarország „Borkirálynőjével” is találkozhattak.

Meglátszik, hogy Szekszárd vörösboros vidék, ugyanis a szokottnál kevesebben látogattak el a fehérboros kóstolóra, a BorEgyetem szerdai előadására – hangzott el dr. Horváth Béla dékán köszöntőjében.

Pedig mint azt Módos Ernő borász elmondta, a fehérborokat a szekszárdi borvidék és borászok sem hagyhatják figyelmen kívül. Megjegyezte, a „törökig” csak fehérborokat készítettek Magyarországon. A hazai statisztikák egyértelműen mutatják a tendenciákat. Ma a hazai szőlőültetvények nagyobb részén, mintegy 70 százalékán fehér szőlőt termesztenek. Ennek persze földrajzi okai is vannak – jegyezte meg. A borfogyasztást tekintve azt látni, hogy nagyjából fele-fele arányban fogynak a fehér-, és vörösborok Magyarországon. Az utóbbi időkben ismét egyre többen vásárolnak fehérbort – osztotta meg el a hallgatókkal.

„Az olaszrizling olyan mint a jó feleség. Nincsenek kiugróan szembetűnő tulajdonságai, de általában mindenben jó, és időnként meglepetésekkel szolgál, tehát jó vele élni”  (Varga György „Akivel élmény együtt élni”)

A BorEgyetem előadói között volt Borbély Tamás, a badacsonyi Borbély Családi Pince képviseletében. Magával hozta párját Kiss Barbarát, akit megválasztottak Magyarország „Borkirálynőjének”. A szülők által indított családi birtok irányításában a fiatal generáció, Tamás és Diána is kiveszik részüket.

Elmondta, az olaszrizling kiemelten fontos fajta a Badacsonyi borvidéken, így családi pincéjük számára is. A rizling jellegzetes regionális fajta a Balaton-felvidéken, de szinte minden borvidéken megtalálható. A borászok általában megbízhatósága miatt szeretik, még szélsőséges időjárási körülmények között is biztosan termő fajta – emelte ki. Hozzátette: ez a tavaly is igen hasznos volt számukra. Előző évben ugyanis, mintegy 1000 milliméter csapadék hullott a borvidékre, míg a sok éves átlag évi 600 milliméter.

BorEgyetem a PTE-n Fotó: Steiner V.

Az előadáson Borbély Tamás a pincészet három olaszrizlingjét is bemutatta. Közülük a legkülönlegesebb talán a Badacsonyi Olaszrizling késői szüret névre hallgató tétel volt. Egyediségét magas – természetes – maradék cukortartalma adja. November elején szüretelik a töppedt, aszúsodott szőlőt. Ízét az „olaszrizling fajtajellegét kiegészítve, a töppedésből származó zamatok határozzák meg”.

„Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni” (Márai Sándor)

Az előadó a Badacsonyi Kutató Intézet három borát is bemutatta. Mindhárom olaszrizling klón kiválóan szerepelt. A Kadarka.net és az asztalnál szintén helyet foglaló Márkvárt János borász szerint egyébként a kóstoló legjobb tétele a kutatóintézet intenzív ízű, különleges illatú, karakteres savakat felvonultató B-14/14-es rizling klónból készült bora volt.

A hallgatók megkóstolhatták János „héjon erjesztett” 2012-es olaszrizlingjét is, melynek íze és illata, mintha „narancshéjra emlékeztetne”.

A Tolnai borvidék völgységi területein működő bonyhádvarasdi Bernát Pince 2014-es rajnai rizlinggel érkezett a BorEgyetemre. Mint azt dr. Szőts Viola, a pincészetről megosztotta, jelenleg mintegy 18 hektáron gazdálkodnak, de jellegükben megmaradtak igazi családi pincének. Területeiken alacsony tőkeszámmal dolgoznak, savtalanított rajnai rizlingjük pedig a citrusféléket idézi. Bernáték – mint azt nemrég megírtuk – nagyaranyat nyertek ezzel a borral a Magyarországi Németek Országos Borversenyén Mecseknádasdon. Sőt, a benevezett 571 minta közül ez a bor kapta a legmagasabb pontszámot.

A „BORkultúra SzabadEGYETEM” programsorozatot a PTE Illyés Gyula Kar 2009. májusában indította el, azzal a céllal, hogy az érdeklődő szekszárdi közönség és az egyetemi hallgatóság számára szervezett keretek között biztosítson lehetőséget a borok világának és a borkultúra alapjainak megismeréséhez. További célja, hogy ismereteket nyújtson a Szekszárdi borvidékről, a Pannon Borrégióról, illetve kitekintést adjon más borvidékekről.

A BorEgyetem legközelebbi előadását Szekszárd a Bikavér hazája címmel tartja Takler Ferenc borász május 13-án délután 6 órai kezdettel a PTE Illyés Gyula Főiskolai Karán.
Read previous post:
Close