full screen background image
Keresés
2021 május 6 - csütörtök
  • :
  • :

Ónos eső érkezhet a havazás után – figyelmeztetést adtak ki Tolnára

Ónos eső érkezhet a havazás után – figyelmeztetést adtak ki Tolnára

2019.01.08. Elsőfokú figyelmeztető jelzést adott ki az ország több megyéje, közte Tolna megye területére a várható ónos eső miatt szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az OMSZ figyelmeztetése szerint gyenge ónos eső várható, a várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. A figyelmeztető jelzést Tolna mellett Baranya-, Bács-Kiskun-, Csongrád- és Somogy megye területére adták ki. Borsod-Abaúj-Zemplén- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a várható havazásra figyelmeztetnek. A figyelmeztetés szerint a két megyében 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.09. szerda éjfélig

Szerda reggelig országos csapadék valószínű, amelynek halmazállapota az ország északkeleti felében nagyobb részt hó formájában valószínű (5-15 cm), az ország délnyugati felében a kezdeti havazást (lepel-5 cm) az idő előrehaladtával szerda reggelig időszakosan vegyes halmazállapotú csapadék (fagyott eső, ónos eső, illetve egyéb vegyes vagy folyékony halmazállapotú csapadék) kísérheti. Kiemelten az Északi-középhegység nyugati felében, Nógrád megyében és Pest megye északi részén 15-20 cm, illetve kisebb területen a magasabban fekvő részeken efeletti hó hullhat. Tapadó hó kialakulása Komárom megyében a legvalószínűbb helyenként 5-10 cm tapadó hó hullhat, a magasabban fekvő részeken akár efeletti hómennyiséggel.

A késő délelőttől megerősödő déli szél az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon helyenként hófúvást okozhat szerda reggelig.

Szerdán délelőttől várhatóan keleten is megszűnik a havazás, a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás (helyenként lepel-5 cm) is kialakulhat.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close