full screen background image
Keresés
2020 október 27 - kedd
  • :
  • :

Opten: egyre több a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cég Magyarországon

Opten: egyre több a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cég Magyarországon

2019.05.04. Egyre több a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cég Magyarországon, már közel hatezernek az árbevétele haladja meg az évi 1 milliárd forintot – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben kifejtette: 5811 tisztán hazai és 2967 külföldi érdekeltségű cég éves árbevétele haladja meg az évi 1 milliárd forintot. A milliárdos cégek száma nő, de a külföldiek aránya évek óta folyamatosan csökken.

A külföldi érdekeltségű cégek aránya a 100 millió feletti szegmensben 6 év alatt 17 százalékról 13 százalékra, az 1 milliárd feletti szegmensben pedig 40 százalékról 33 százalékra esett. Abszolút értékben azonban a külföldi nagyvállalatok sem fogynak, sőt az elmúlt években minimálisan emelkedett is a számuk.

A Magyarországon befektető top 20 ország közül a tradicionális partnernek számító németországi tulajdonosok még mindig a lista élén vannak, de a hozzájuk köthető hazai cégek száma folyamatosan csökken. Hasonló a helyzet Ausztriával, Hollandiával és Franciaországgal.

A külföldi tulajdonosok között ugyanakkor erősen feljövőben vannak a szomszédos országok, Ukrajna, Szlovákia és Szerbia.

Közölték, offshore országok is szerepelnek még a top 20-as országlistán, de úgy tűnik, az ügyeskedők kezdenek visszaszorulni, vagy legalábbis más, kifinomultabb módszerekkel operálni. Az adatok alapján a Ciprushoz, Seychelles-hez és Luxemburghoz közvetlenül köthető cégek száma is csökkenőben van Magyarországon.

* A kép illusztráció

MTI