full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Öreg tőkékről kóstolhattak különleges kadarkákat

Öreg tőkékről kóstolhattak különleges kadarkákat

Különleges kadarka kóstolót tartott Vida Péter a helyi kadarkakör meghívására szerdán Szentendrén.

Vida Péter a Kadarka.net-nek még a találkozó előtt elmondta, nagyon öreg tőkékről válogatott kadarka szőlőből készült borokat, úgynevezett „öregtőke kadarkákat” mutat be. Ezek a Lisztes-, és Sauli völgyben lévő hagyományos művelésű tőkéken termett kadarkából készülnek. Az ültetvények egy része már közel 100 éves, ami igen magas életkornak számít egy szőlőtőke esetében (a szőlőtőkéket általában legfeljebb 25-30 év után szokás kivágni, helyette újat telepíteni – a szerk.) Van olyan kadarka a kóstolósorban, ami már több mint tíz éves. Ez számomra is egy izgalmas kísérlet, hiszen alig létezik ilyen idős kadarka bor – mondta Vida Péter.

A Szentendrei Kadarkakör egy 15 fős baráti társaság, amit fanatikus kadarka kedvelők alkotnak. Vida Péter fantasztikus kadarkákat készít és igen sokat tesz a fajta kultuszának újbóli feltámasztása terén, ezért hívtuk meg – mesélte dr. Széles Katalin, a kadarkakör elnöke. Nagy élmény Pétert hallgatni, amint átszellemülten mesél erről a csodálatos fajtáról. Frenetikus élmény volt – tette hozzá.

Szentendre és Szekszárd szinte akár testvérváros is lehetne, ha a két település kadarkás múltját tekintjük.

Ugyanis, mint az dr. Széles Katalin elmondásából kiderült, a szőlőfajta még több száz évvel ezelőtt került a szerbek által Szentendrére. Némi idő elteltével már az egész környéken termesztették és készítették belőle a helyi különlegességet, az ürmösbort több gyógynövény, de főleg ürömfű felhasználásával. Kadarkájuk a Duna útján a monarchia legtávolabbi pontjára is eljutott.

A baráti társaság tagja és más szentendreiek pedig most azon munkálkodnak, hogy felélesszék a kadarka termesztésének hagyományát. Működő programjaik is vannak erre, például a „Kertjeink kadarkája”. Minden kertbe ültetnek két tőke kadarkát, a programhoz már mintegy százhetvenen csatlakoztak. Ha minden jól megy, a tőkék az idén már termőre is fordulhatnak. A terveik szerint ebből készítik majd el a város borát.

A szerencsés szentendrei baráti társaság egyébként az alábbi borsort kóstolhatta végig a találkozón:
Rosé 2014
Öregtőkék Kadarka 2013
Öregtőkék Kadarka 2011
Öregtőkék Kadarka 2008
Öregtőkék Kadarka 2007
Öregtőkék Kadarka 2003

A VIDA CSALÁDI BORBIRTOK ADATLAPJÁT ITT TALÁLJA – KATTINTSON!