full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Óriási gázrobbanás rázta meg Szekszárdot!

Óriási gázrobbanás rázta meg Szekszárdot!

2019.10.09. Csatatérré változott a szekszárdi Herman Ottó utca környéke, miután szerda délelőtt gázrobbanás történt a 3-as számú társasházban. Csodával határos, hogy a robbanásban, melyben több lakás lakhatatlanná vált, senki sem vesztette életét. 

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a helyszínen elmondta, hármas kiemelt fokozatban kezdték meg a vonulást a helyszínre. Hozzátette, a rendőrség lezárta a területet, a lakókat pedig kikísérték. Tudatta, a műszaki mentési folyamat ideje alatt a lakók biztosan nem térhetnek vissza otthonukba. Káreseti helyszíni szemlét indítottak, melyet tűzvizsgálat követ majd. Hozzáfűzte, mindent megtesznek, hogy a lakosság ellátása folyamatos legyen.

A tűzoltók több mint száz embert „menekítettek ki” otthonukból.

Dr. Buda Péter, az országos Mentőszolgálat regionális igazgatója arról tájékoztatott, hogy a helyszínről – ahova négy mentőkocsival érkeztek – öt sérültet szállítottak el. Közülük ketten súlyos, hárman könnyű sérülést szenvedtek.

A 3-as számú társasház – melynek 2. szintjén történt a robbanás – északi oldala. Fotó: Kadarka.net.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere tudatta, a robbanásban 10 és 30 közötti számú lakás sérült meg. Az önkormányzat válságstábot hívott össze rendőrök, mentők és katasztrófavédők részvételével. Sajnálatát kifejezve kiemelte, valamennyi érintett szekszárdi polgár elhelyezéséről gondoskodnak.

Minden segítséget biztosít a szekszárdi önkormányzat az érintetteknek

A polgármesteri hivatal délután közleményben tájékoztatta portálunkat arról, hogy az önkormányzati lakásállományból tíz ingatlant azonnal költözhetővé tett a hivatal. A közlemény hozzáfűzi, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a szekszárdi vállalkozókkal, akik felajánlották segítségüket a károk elhárítására. Emellett számos helyi és környékbeli szállásadó ajánlotta fel szolgáltatását.

A robbanással érintett társasház mellett közvetlenül található társasházban is komoly károk keletkeztek. Fotó: Kadarka.net.

A hivatal a Humánszolgáltató Központot bízta meg a mindennapi életvitelhez (ruha, tartós élelmiszer) szükséges felajánlások kezelésével, az adományokat a +36 20 41 54 393-as telefonszámon várják.

Az önkormányzatnál dolgozó kollégák felvették a kapcsolatot a biztosítóval a károk felmérése és helyreállítása érdekében. A károsultak a lakásukban keletkezett károkat a +36 30 911 66 99-es telefonszámon, vagy személyesen a biztosító Holub utca 2. számú irodájában jelenthetik be hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra, vagy pénteken 9 és 13 óra között.

Akár egy háborús övezet

Borzalmas látvány fogadta szerkesztőségünk tudósítóját a társasházakkal sűrűn beépített Herman Ottó utcában, melyet a rendőrség lezárt. Rengeteg lakóingatlan, illetve lépcsőház, valamint környéken parkoló jármű ablaka betört, vagy megrepedt, fák ágai szakadtak le. A környéken mindent beterített a lakásokból származó törmelék. A robbanás erejét mutatja, hogy még az egyik szemközti társasház egyik lakásának bejárati ajtaja is kiszakadt a helyéről. Egy lakos arról számolt be, hogy a robbanás „megemelte” a társasházat, melyben lakik. A környéken lakók kétségbeesetten próbáltak információt szerezni a történtekről és arról, hogy milyen károkat szenvedett ingatlanjuk.

A társasház déli oldalán is szembetűnő a pusztítás. Fotó: Kadarka.net

A robbanással közvetlenül érintett társasház, illetve a közvetlen szomszédságában lévő társasház még ennél is sokkal sötétebb képet festett. A 3-as számú társasház – melynek második szintjén történt a robbanás és ahol a bejárat is található – alsó szintjén mindent a helyükről kiszakadt téglák borítottak be. A társasházat déli oldalról szemlélve is óriási a pusztítás. Itt szinte mindenütt kiszakadtak a helyükről a nyílászárók, a robbanás nyomán keletkező törmelék pedig az erkélyekre és azokon túlra  lökődött.

Még a szemközti társasház egyik lakásának bejárati ajtaja is kiszakadt a helyéről. Fotó: Kadarka.net

A megkérdezett környékbeliek közül senki sem sérült meg, de mindenki arról számolt be, hogy nagyon megijedt a hatalmas robbanás nyomán, melynek hangját nem csak Szekszárd távolabbi pontjain, de egy elcsípett beszélgetés tanúsága szerint még Őcsényben is hallani lehetett. Úgy tudjuk, hogy nem csak a környéken, de a város távolabbi pontján is törtek be üvegek a detonációt követő légnyomás miatt.

Egymillió forintot ajánlott fel, gyűjtésbe kezdett az Éljen Szekszárd Egyesület

Az Éljen Szekszárd Egyesület – szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye alapján – egymillió forintot ajánlott fel a károsultaknak. Emellett egy háromszobás, hét férőhelyes lakást és egy hat férőhelyes házat is felajánlottak használatra, valamint két éjszakára további tizenkét fő elhelyezését tudják biztosítani egy panzió felajánlása révén. Jelentkezni az info@eljenszekszard.hu címen lehet.

Fotó: kadarka.net

Az egyesület közleményében arról is ír, hogy arra kérik azokat, akiknek módjában áll, pénzadománnyal is segítsék a károsultakat.

Számlatulajdonos: Éljen Szekszárd Egyesület
Számlaszám: 10404601-50526854-74901033
Számlavezető: K&H BANK
IBAN: HU83 1040 4601 5052 6854 7490 1033
SWIFT/BIC: OKHBHUHB
Közlemény: károsultak támogatása

A Tolnagro Kft. a Hotel Donautica-ban ajánlott fel szálláshelyeket

A Tonagro Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Varga József az alábbi közleményt adta ki, melyet változtatás nélkül közlünk: „A Tolnagro Kft. vezetése, valamennyi munkatársa is döbbenten és megrendüléssel értesült a Szekszárdon történtekről. Társadalmi felelősségvállalásunk és segítő szándékunk nem csak akkor nyilvánul meg, amikor egy örömteli közösségi programot, vagy rendezvényt támogatunk a megyeszékhelyen, hanem ilyen sajnálatos történések közepette is. Ezért magától értetődő módon felajánlottuk a segítségünket a város vezetésének a bajba jutott emberek átmeneti elhelyezésére a Tolnagro Csoporthoz tartozó – Fadd-Domboriban található – Donautica Étterem és Hotelben. Egy emberként állunk mellettük!” – nyilatkozta dr. Varga József ügyvezető igazgató.

További fotók a katasztrófavédelem oldalán – kattintson!

Kapcsolódó cikkek:
Szekszárdi gázrobbanás: 29 lakás 80 lakója nem térhetett vissza otthonába

Szekszárdi gázrobbanás: az önkormányzat gondoskodik az érintett családokról
Kiemelt rendőri jelenléttel biztosítják a rendet a szekszárdi gázrobbanás helyszínén

Fotó: Kadarka.net