full screen background image
Keresés
2021 június 24 - csütörtök
  • :
  • :

Óriási játszótérré változott a kulturális központ környéke Szekszárdon

Óriási játszótérré változott a kulturális központ környéke Szekszárdon

2018.05.28. Hatalmas játszótérré változott szombaton és vasárnap a Babits Mihály Kulturális Központ környéke a 3. Háry János Mesefesztivál alkalmából.

Nem holmi mesterséges, számítógép által kínált virtuális, hanem valódi élményekkel gazdagodhattak a gyermekek a kétnapos Háry János Mesefesztiválon, mely ezúttal Mátyás, a legendás és igazságos királyunk alakja köré fonódott. A gyermekeket a színes színpadi programkínálat mellett többek között „középkori játszótér” várta valódi fa játékokkal, melyek egyaránt próbára tették ügyességüket, türelmüket és elméjüket.

Anya, ez mi, ezt hogy kell játszani? Gyere ezt is próbáljuk ki – lehetett hallani időről időre a négyszögletű kerek erdőben, melynek „titkait” örömmel fejtették meg  a gyermekek. A sok ügyességet igénylő fajátékok amellett, hogy gondolkodásra késztették a kisebbeket és nagyobbakat, láthatóan nagy örömet szereztek nekik.

Fotó: kadarka.net

A mesefesztivál minden meghirdetett programja sikeresen lezajlott és a természet is kegyeibe fogadta a rendezvényt, hiszen mindkét nap ragyogó időjárás várta a résztvevőket – mondta Zsikó Zoltán. A szervező Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója a rendezvények közül kiemelte Tompeti és Barátai szombati koncertjét, melyre több százan voltak kíváncsiak. Azt is elmondta, hogy a színpadi programok között az iskolások és óvodások által bemutatott produkciók is népszerűek voltak, ezeket is sokan követték figyelemmel.

Az ügyvezető szintén kiemelte a „Legények, leányok gyújtson fényt ceruzátok rajzpályázat” szombat esti eredményhirdetését, melynek alkalmával a gyermekek által beküldött közel 250 rajzot kivetítették a Művészetek Háza homlokzatára.

Fotó: kadarka.net

Tudatta, a rendezvény ideje alatt folyamatosan népszerű volt a fent már említett négyszögletű kerek erdő. Hozzátette, az őshonos kisállat simogató – ahol bárányt, nyuszit, kecskét és libákat is lehetett simogatni – ahogy minden évben, úgy az idén is rendkívül kedvelt volt. Ugyancsak hozzáfűzte, a civil, avagy kézműves faházakban is számos gyermek talált magának elfoglaltságot.

Szintén sokan voltak kíváncsiak a LEGO-kiállításra, melyet a kulturális központ rendezvénytermében lehetett megtekinteni. A kiállításra négy nap alatt mintegy ezren váltottak belépőjegyet – tájékoztatott Zsikó Zoltán.

Az ügyvezető igazgató azzal zárta, hogy a visszajelzések alapján a rendezvény elnyerte a családok tetszését, illetve, hogy tapasztalataik alapján egyértelműen van igény erre a rendezvényre, melynek köszönhetően Szekszárdon kétnaposra bővült a gyermeknap.

Az idei mesefesztiválon mintegy háromezren vettek részt.

Fotó: kadarka.net

Mint azt megírtuk, a mesefesztivál két napja alatt 55 program, valamint ezen túlmenően 20 vásáros, 11 kézműves és 9 étkes várta a családokat. A rendezvényen összesen mintegy 170 helyi, környékbeli gyermek lépett fel a Művészetek Házánál felállított színpadon, ahol Ács Rezső polgármester és Haag Éva alpolgármester is mesét mondott.

A mesefesztiválon fellépett többek között Takáts Eszter és Zenekara, a Maszk Bábszínház, Zalka Virág Csenge mesemondó, a Czutorborsók Zenekar, valamint Tompeti és Barátai, illetve a Hahó Együttes, a Langaléta Garabonciások, a Bogár Muzsika Zenekar, a BonBon Matiné, illetve a Rutkai Bori Banda.

Gyermekrajzokkal „festették meg” a Művészetek Háza homlokzatát

Szintén megírtuk, a pályázatra, melynek témája a mesefesztivál témájához igazodva Mátyás király volt, közel 250 gyermek küldte be rajzát.  A pályázat zsűrijét Cziráki Maja tervező grafikus, Biszák László festőművész,  Klingl Béla aminámciós filmrendező, forgatókönyvíró és Varga Alexandra, a rajz- és vizuális művészetek mestertanára alkotta.

Az egyik díjazott alkotás: Fotó: kadarka.net

A szombati eredményhirdetésen összesen harminchat díjat adtak át. Díjat vehetett át mindhárom korcsoport első helyezettje, valamint korcsoportonként két különdíjat és 7-7 további díjat osztottak ki. Az elismeréseket Ács Rezső polgármester adta át a gyermekeknek.

A  polgármester az eredményhirdetésen úgy fogalmazott, a verseny remélhetőleg arra ösztönzi a gyermekeket, hogy szeressék a mesét. Kiemelte, bízik benne, hogy a gyermekek a mesefesztiválnak, a versenynek köszönhetően érdeklődni kezdenek legendás királyunk, Mátyás iránt, akinek személyéhez rengeteg mese és monda kötődik.

Fotó: Kadarka.net

Kapcsolódó anyagok:
Gyermekrajzokkal festették be a Művészetek Házát – fotók
Háry János Mesefesztivál – vasárnapi fotók
3. Háry János Mesefesztivál – szombati fotók
Háry János Mesefesztivál: a gyermekek városává változik Szekszárd
Read previous post:
Close