full screen background image
Keresés
2021 november 20 - szombat
  • :
  • :

1956: örökségünk és lelkiismeretünk kötelez szabadságunk megvédésére

1956: örökségünk és lelkiismeretünk kötelez szabadságunk megvédésére

2018.10.23. A reménytelen helyzetben való helytállásból, összefogásból és hazafiasságból is példát mutattak az ’56-os hősök – hangzott el kedd délelőtt az 1956-os emlékműnél megtartott ünnepi megemlékezésen, melyen átadták a Szabadságért Szekszárd kitüntető címet is.

Az október 23-ai ünnepség a  Szekszárdi Kamarazenekar hangversenyével vette kezdetét a Művészetek Házában, majd megemlékezést tartottak a  Szent István téren álló ’56-os emlékműnél.

1956-ban a már rég elnyomott igazság, a szabadság szeretete, a Szent Istvántól örökül kapott keresztény kultúra, a „negyvennyolcasoktól” belénk ivódott állhatatosság, a nemzet érdekének tűzön-vízen át való szem előtt tartása, a meggyőződés, hogy nem lehetünk bábok, egyszóval a hazafiasság kerekedett felül – mondta ünnepi beszédében Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Hozzátette: a lánglelkű hősök, a betevőért dolgozó munkások és a csendben reménykedők együtt mutatták meg, hogy Magyarország kiáll magáért és sorsáról nem dönthetnek mások.

Ács Rezső mondott ünnepi beszédet. Fotó: Kadarka.net

Mint a városvezető fogalmazott: pontosan tudták érezték a tarkójukon a szovjet laktanyából és a pártbizottság épületéből rájuk meredő puskacsövek célkeresztjét, de tudták, a történelem hivatást bízott rájuk. Olyan szent kötelezettséget, amelyet akkor is vállalniuk kell, ha azzal az életüket, szabadságukat, saját és családjuk biztonságát veszélyeztetik. Hozzátette: ők voltak azok, akik november 4. után a helyükön maradva, egyenes tekintettel néztek szembe sorsukkal.

Ács Rezső szavai szerint örökséget, példát kaptunk tőlük a reménytelen helyzetben való helytállásból, összefogásból. Megmutatták, hogy az ugyanolyan elveket valló, az azonos célért küzdő emberek közös erőfeszítése eredményre vezethet. Példát mutattak hazafiasságból, hogy hazánkért és kultúránkért hajthatatlanul, komoly áldozatokat vállalva tudjunk és akarjunk tenni, mert hagyományaink, lelkiismeretünk és örökségünk erre kötelez bennünket.

Fotó: Kadarka.net

1956 hősei egy önálló, szabad Magyarországot akartak, ami nekünk megadatott, mégis újra elveszíthetjük – hangsúlyozta a polgármester. Mint kiemelte, ma világosan látszik, hogy nemzetünket, hazánkat, közösségeinket újra ugyanolyan természetű veszély fenyegeti, mint 62 éve. Újra azt gondolják, hogy átszervezhetik életünket, felforgathatják szokásainkat, beleszólhatnak több, mint 1000 éves kultúránkba.

Ács Rezső kijelentette, ezt nem hagyjuk, hiszen van mire építenünk: a hazafiasságra, elkötelezettségre, helytállásra, a hagyományok tiszteletére, az együttműködésre és a közösségi összefogásra, mert nincs más lehetőségünk a megmaradásra.

A rendezvényen Fodor Péter, baptista lelkész szólt a történelmi egyházak nevében. Mint mondta, azokra emlékezünk, akik életüket adták a szabadságért, a jobb, boldogabb jövőért. Jézus tanítását idézve arról beszélt, hogy senkiben sincs nagyobb szeretet annál, mint aki az életét adja a barátaiért.

Földesi Lajos (J) vette át az elismerést a Szekszárdi Kamarazenekar nevében Ács Rezsőtől. Fotó: Kadarka.net

Az ünnepségen adták át hagyományosan a Szabadságért Szekszárd kitüntető címet, melyet olyan Szekszárdhoz köthető személy, közösség kaphat meg, aki, vagy amely példaértékű magatartásával, emberi helytállásával, elhivatott művészeti, közéleti munkásságával hitet tett a nemzeti szabadság eszméje mellett. A díjat az 1984-ben megalakult Szekszárdi Kamarazenekarnak ítélte oda a közgyűlés. Az elismerést Földesi Lajos, a zenekar vezetője vette át Ács Rezsőtől.

Az ünnepség zárásaként a város és a megye vezetői, intézmények, civil szervezetek, társaságok és polgárok helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúit, virágait az ’56-os emlékműnél.

A rendezvényen ünnepi műsort adtak a Szakképzési Centrum Bezerédj István Szakképző Iskola diákjai, közreműködött az Alisca Brass Band, valamint a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete, a műsorközlő Orbán György volt.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close