full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Örömmel fogadnák a tervezett kutyafuttatókat Szekszárdon

Örömmel fogadnák a tervezett kutyafuttatókat Szekszárdon

2017.02.19. Kutyafuttatók létesítésére pályázik az önkormányzat a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnál (JETA). A tervet a gazdik, kutyák és a kisgyermekes szülők is örömmel fogadják.

A „Kutyabarát város” című pályázat beadásáról a legutóbbi közgyűlésen döntött a képviselő-testület. A pályázat értelmében három helyen, az Energia Parkban, a Zöldkert utcában és a Béri Balogh Ádám utcában épülhet kutyafuttató. A tervek szerint a kutyafuttatók 27,5 méter hosszúak, illetve 15 méter szélesek, vagyis mintegy 410 négyzetméter alapterületűek lennének, a létesítményeket 1,5 méter magas kerítéssel vennék körbe.

A kutyafuttatókban több különféle akadályt, asztalt, csövet, gyűrűt, libikókát és palánkot alakítanának ki, de kimondottan a kutyusok részére tervezett toilett is az ebek rendelkezésére állna. A gazdik kényelmére három padot, illetve három szemetest és egy információs táblát helyeznének el minden kutyafuttatónál.

A három kutyafuttató kialakításának összköltsége mintegy 13,4 millió forint, melyből 11,4 millió forintot a JETA pályázat forrása biztosítana vissza nem térítendő támogatás formájában. A maradék mintegy 2 millió forintot az idei költségvetés felhalmozási céltartalék keretéből fedezné a város.

Az egyik kutyafuttató az Energia Parkban létesülne: Fotó: Kadarka.net

A Wesselényi utcában lakó Fekete János, akivel az Energia Park mellet találkoztunk kutyasétáltatás közben, kérdésünkre elmondta, nagyon örülne, ha megvalósulnának a tervezett kutyafuttatók. Mint azt megosztotta, napi háromszor, reggel, délben és este is lehozza kutyusát sétálni.  Szultán, a 11 éves kan schnauzer kora ellenére jó kondiban van és nagy a mozgásigénye – mesélte. Ám, póráz nélkül nem lehet elengedni, mert nagy a járműforgalom, ha pedig meglát egy nőstényt, azonnal utána ered.

Egyszer régebben el is ütötték a kutyust, amikor elbóklászott egy nősténykutyát meglátva. Az eb élete első tíz évét családi házas ingatlanon töltötte és megszokta, hogy sokat mozoghat póráz nélkül, a kutyafuttatóban, ahol ismét  szabadon mozoghatna pedig biztosan nagyon jól érezné magát – nyilatkozta Fekete János.

Tóth István, a két éves Dorina apukája – akivel szintén az Energia Parkban található játszótéren találkoztunk – kérdésünkre elmondta, jó ötletnek tartja a zárt kutyafuttatók létrehozását. Kisgyermekes apukaként tart attól, hogy gyermeke kutyapiszokkal szennyezi be magát. Sajnos ugyanis, mint mondta, ezekből azért akad a játszótereken. Másrészt, tapasztalata szerint főként a kisebb termetű ebek sokszor kiszámíthatatlanok, agresszívek.

Ám, ha a futtatók  megvalósulnának, akkor feltehetően sok gazdi inkább oda viszi majd kutyáját szabadon engedni, így a játszótéren várhatóan kevesebb lesz a póráz nélkül „sétáló” eb és  a kutyapiszok is.

* A kép illusztráció

 
Read previous post:
Close