full screen background image
Keresés
2021 március 6 - szombat
  • :
  • :

Országos pályázaton lett a tolnai intézmény a legkreatívabb iskola

Országos pályázaton lett a tolnai intézmény a legkreatívabb iskola

2018.05.28. A tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola nyerte el a „Legkreatívabb iskola 2018” díjat az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett alkotói pályázaton, melynek díjátadó ünnepségét a Fővárosi Nagycirkuszban tartották meg. Az előző évek hagyományait követve idén is óvodások, általános iskolások és középiskolások vehettek részt a kreatív megmérettetésen. A beérkezett több mint ötezer pályamű alkotói közül a legjobbak értékes ajándékokban részesültek.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett pályázat célja, hogy az óvodások és iskolások különböző alkotásokon keresztül mutassák be a tűzoltók izgalmas és egyben veszélyes világát. A felmenő rendszerű pályázatra három korcsoportból küldhettek alkotásokat, a központi téma az idei évben a tűzvédelem volt. Kézügyességüket és kreativitásukat szabadkézi rajz, plakát, egyéb kézműves alkotás, vers, mese és számítógépes alkalmazáson készített művekkel bizonyították.

Összesen 5216 pályamű érkezett, az ország minden pontjáról. A fővárosi és a megyei bírálóbizottságok a pályázókat életkor alapján három csoportba sorolták, minden korcsoportban kategóriánként három alkotást díjaztak. A területi versenyen első helyezést elért pályaművek automatikusan részt vettek az országos versenyben is, amelynek díjait május 25-én, a Fővárosi Nagycirkuszban adták át. Az országos forduló díjátadójára a díjazottak és családtagjaik is meghívást kaptak.

A pályázatot záró ünnepséget a bírálóbizottság elnöke, dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az országos bírálóbizottság elnöke nyitotta meg. A tábornok köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az elmúlt öt évben összesen több mint 22 ezer alkotás érkezett a pályázati felhívásokra. Úgy vélte, ez a szám mindenképpen a pályázat sikerességét mutatja. A dandártábornok úgy fogalmazott: “Hisszük és valljuk, hogy ha az a gondolatiság, amely a megelőző tűzvédelem területén már fiatalabb korban gyökeret ver, az hasznára lesz a társadalom és a saját biztonságunknak is.”

Dr. Borsos Mihály fotóművész, a bírálóbizottság tagja elmondta: a zsűrinek idén is nagyon nehéz dolga volt az értékelésnél. Lenyűgözőnek találta az alkotásokat és hozzátette: minden olyan mű, ami eljutott az országos döntőig, dicséretet érdemel.

Az alkotói pályázaton Tolna megyei sikerek is születtek. A pályázaton a tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola – melynek tanulói 106 alkotást küldtek be – nyerte el a „Legkreatívabb iskola 2018” díjat. Számítógépes alkotás kategóriában, a III. korcsoportban első lett Dancsó Dorottya. Különdíjas lett Végh Kevin, Varga Benedek Zsolt és Granovitter Márk.

Az országos verseny nyertese családjával egy balatoni nyaraláson vehet részt, a verseny további helyezettjei a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nyertek családi belépőt. Az az óvoda, illetve iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtották be, a „Legkreatívabb óvoda 2018” és a „Legkreatívabb iskola 2018” címet nyerte el. Ezekben az intézményekben egyébként a közeljövőben a tűzoltóság bemutatót és tűzvédelmi oktatást tart. Az országos pályázat fővédnöke, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke különdíjakat ajánlott fel, amelyeket ugyancsak az ünnepségen adtak át a gyermekeknek.

Kadarka.net/BM OKF
Read previous post:
Close