full screen background image
Keresés
2021 április 10 - szombat
  • :
  • :

Országos Syngenta Borverseny: egy nagyarany és tizenhárom arany a szekszárdi pincészeteknek

Országos Syngenta Borverseny: egy nagyarany és tizenhárom arany a szekszárdi pincészeteknek

2017.03.10. A szekszárdi borászatok közül a Schieber Pincészet volt a legeredményesebb a 16. Országos Syngenta Borversenyen, melynek ünnepélyes díjátadóját csütörtökön tartották Siófokon. A borvidékek közötti viadalt ezúttal is Tokaj nyerte.

A versenyre az idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A zsűri a három Quadris-díj mellett tíz nagyaranyat, illetve 124 arany-, 228 ezüst-, és 82 bronzérmet, valamint 12 oklevelet adott át.

Quadris-díjat ugyan egy szekszárdi pincészet sem szerzett, de a Schieber Pincészet Patina Cabernet Franc 2012 bora nagyaranyat érdemelt. A borászat további három borát aranyéremmel díjazták, így a mustra legeredményesebb szekszárdi indulója egyértelműen a Schieber Pincészet lett. A Prantner Pince és a Twickel Szőlőbirtok két-két aranyérmet zsebelt be. A szekszárdi borászatok összesen egy nagyaranyat és tizenhárom aranyat gyűjtöttek be a 16. Országos Syngenta Borversenyen.

A Tolnai borvidéken termelő Tomolik Pincészet is szépen szerepelt, a borászat két aranyéremmel térhetett haza.

A borvidékek versenyét, ahogy tavaly, úgy az idén is a Tokaji borvidék nyerte, melynek borászatai egy Quadris-díj mellett hat nagyaranyat és további tizenöt aranyat is nyertek. A villányiak ugyancsak begyűjtöttek egy Quadris-díjat és egy nagyaranyat, melyek mellett tizenöt aranyérmet is elhoztak a versenyről. Szépen szerepeltek még a kunsági és a mátrai borászatok. Előbbieket tizenöt, utóbbiakat tizennégy aranyéremmel jutalmazták.

Fotó: syngenta.hu

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója a siófoki ünnepélyes díjátadón megtartott köszöntőjében elmondta: kihívásokkal teli 2016-os évet könyvelhetnek el a szőlőtermesztő gazdaságok. Az enyhe telet követően tavasszal fagyok, nyáron jégverések, szeptemberben esőzések keserítették a gazdálkodók életét az ország több területén. Ezen kívül pedig az enyhe időjárás miatt a kórokozók és a kártevők szinte minden formában támadták a szőlőt, amelyek ellen tervszerű, hatékony növényvédelmi megoldásokat kellett alkalmazni. Mindezek hatása egyes országrészeken, borvidékeken belül is eltérő volt, így fordulhatott elő, hogy közel 60 ezer hektárról leszüretelt 400 ezer tonnányi szőlőtermés ugyan jobb, mint az elmúlt évek átlaga, ám vannak olyan területek – Sopron, Nagy-Somló, Badacsony és a Balaton-felvidék -, ahol nagyon komoly terméscsökkenést szenvedtek el a termesztők.

Ettől eltekintve a tavalyi évjárat igazán jónak bizonyult. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen a 2016-os borok összesen 61 aranyérmet érdemeltek ki, például a Kősziklás Borászat Kft. 2016-os Syrah Roséjáért nagyarany elismerést kapott, ismertette dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Összességében nagyon magas színvonalú versenyen vagyunk túl, amely kitűnő áttekintést adott az elmúlt öt év boraiból – hangsúlyozta dr. Janky Ferenc. – Az idei borbírálaton kiválóan szerepeltek az illatos fajták: a Sauvignon Blanc, a muskotály-félék, valamint az Irsai Olivér. Számomra nagy öröm, hogy egy badacsonyi Kéknyelű is Quadris-díjban részesült. Ez egy olyan ritkán termesztett szőlőfajta, amely megérdemelné a nagyobb figyelmet. A roséborok az idei évben is jól szerepeltek, rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben, köszönhetően az új borászati eljárásoknak. A kékszőlőből „fehértechnológiával” elkészített üde, könnyű borokat a fiatalok is egyre jobban kedvelik. Idén is kitűnő vörösborok kerültek a bírálók elé, a villányi és a szekszárdi borászok vitték a prímet. Az idei verseny abszolút „bajnoka” idén is Tokaj lett, a legjobb 13 borból hét érkezett erről a borvidékről.

A vezető képen a nagy aranyéremmel díjazott borászatok képviselői. Balról a 3. helyen Schieber Anita. Fotó: Facebook.com – Schieber Pincészet

Érmek – Szekszárdi borvidék

Nagy arany
Schieber Pincészet Patina Cabernet Franc 2012

Aranyérem
Illés Pál – Irsai Olivér 2016

Lics Pincészet – Bikavér 2013

Mészáros Borház – Ohmerops 2013

Prantner Pince – Szekszárdi bikavér 2015
Prantner Pince – Cabernet Sauvignon 2013

Schieber Pincészet – Cabernet Franc Quinta Essentia 2012
Schieber Pincészet – Fruska Syrah Rozé 2016
Schieber Pincészet – Cabernet Savignon Patina 2013

Sebestyén Pincészet – Grádius Cuvée 2011

Takler Borbirtok – Takler Szekszárdi Syrah 2015

Twickel Szőlőbirtok –  Kajmád Szekszárdi Sauvignon Blanc 2016
Twickel Szőlőbirtok –  Kajmád Szekszárdi Rosé Cuvée 2016

Vesztergombi Pince – Shiraz Hordóválogatás 2015

Érmek – Tolnai borvidék

Tomolik Pincészet – Kékfrankos 2016
Tomolik Pincészet – Sauvignon Blanc 2016

A díjazottak teljes listáját itt találja – kattintson!

Forrás: syngenta.hu
Read previous post:
Close