full screen background image
Keresés
2021 július 31 - szombat
  • :
  • :

Országszerte loptak a Szekszárdon előzetesbe helyezett szerb férfiak

Országszerte loptak a Szekszárdon előzetesbe helyezett szerb férfiak

2017.03.07. Országos bűncselekmény-sorozatot sikerült felderíteni a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) hathatós munkájának köszönhetően.

Országszerte lopott járművekről katalizátorokat az a két szerb nemzetiségű férfi, akik 30 napra történő előzetes letartóztatásba helyezéséről döntött a Szekszárdi Járásbíróság – derült ki az ügyről kedd délelőtt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon megtartott sajtótájékoztatón.

A büntetlen előéletű 26 éves szerb és 27 éves szerb-horvát kettős állampolgár Szekszárdon hat, Pakson és Dombóváron három járműről lopott katalizátorokat 2016. november és 2017. január között. Gunarasban is megpróbáltak ellopni egy katalizátort, de a bűncselekmény befejezetlen maradt, mivel a két férfit lopás közben megzavarták – mondta el Szabó Zoltán r. alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Szekszárdon tartották az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatót. Fotó: Kadarka.net

A megyei főkapitányság ezt követően az ügyek, illetve a hatáskörök egyesítéséről döntött és az érintett kapitányságok bevonásával közös nyomozócsoportot hoztak létre. A csoport országos viszonylatban is adatgyűjtésbe kezdett, melynek során megállapították, hogy az ország területén harmincegy nyomozószerv folytat eljárást ilyen jellegű bűncselekmény miatt. Összesen közel nyolcvan jármű katalizátorát lopták el. Ennek fényében egyértelművé vált, hogy országos bűncselekmény-sorozatról van szó – tudatta Szabó Zoltán.

A főkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta, a két férfi jellemzően közterületen parkoló, magasabb felépítésű járműveket szemelt ki. A járművekről egy speciális vágóeszközzel mindössze 1-3 perc alatt távolították el a katalizátort, majd távoztak. Miután sikerült azonosítani az általuk használt járművet, a két férfit március 4-én a a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai és a Készenléti Rendőrség tagjai érték tetten Budapesten. A rendőrök a bűncselekmények elkövetéséhez használt speciális vágóeszköz mellett további bizonyítékokat is találtak náluk.

Molnár Gábor r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány helyettes kérdésre elmondta, egy katalizátor értéke 50- és 500 ezer forint között mozog. Az elkövetőek által okozott kár értéke még meghatározás alatt áll, de a teljes kár becsült értéke a 15 millió forintot is meghaladhatja.

A főkapitány-helyettes azt is elmondta, az Országos Rendőr-főkapitányság újfajta stratégia és koordináció alapján kezeli, egyesíti az ilyen, országos ügyeket. Ennek, köszönhetően sikerült az elfogás. Hozzátette, a Készenléti Rendőrség mellett a Szegedi- és a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársai is sokat tettek az ügy sikeres felderítése érdekében, de a szerb hatóságokkal is együttműködtek. A koordinációt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezte.

Molnár Gábor kérdésre azt is elmondta, az elkövetők, akik nem tudnak magyarul, csak rövid ideig tartózkodtak Magyarországon, ahova kimondottan azért érkeztek, hogy katalizátort lopjanak.

A vezető képen: Szabó Zoltán r. alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője (k), Molnár Gábor r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány helyettes (b) és Huszti Gábor, r. őrnagy, szóvivő. Fotó: Kadarka.net

Képgaléria: TMRFK
Read previous post:
Close