full screen background image
Keresés
2019 április 21 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

O.Z.O.R.A. Fesztivál – pszichedelikus törzsi gyűlést tartottak Dádpusztán

O.Z.O.R.A. Fesztivál – pszichedelikus törzsi gyűlést tartottak Dádpusztán

2016.08.08. Vasárnap véget ért a tizenharmadik O.Z.O.R.A. Fesztivál,  a névadó település közelében fekvő Dádpusztán. Az egy héten át tartó „pszichedelikus törzsi gyűlésre” a világ minden tájáról érkeztek a trance zene szerelmesei.

A hatalmas területen fekvő magánbirtokon megrendezett fesztiválon évről évre egyre többen vesznek részt. A trance zene szerelmesei a világ minden tájáról sereglenek az O.Z.O.R.A. Fesztiválra, mely napjainkra az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb ilyen jellegű rendezvénnyé vált. A szervezők általában nem közölnek adatokat a látogatók számáról, ám meg nem erősített információnk szerint az idén is több tízezer, akár mintegy ötvenezer is lehetett a fesztiválozók száma.

A résztvevők és az előadók túlnyomó többsége külföldről, szó szerint a Föld minden sarkából sereglenek Dádpusztára. Talán nincs is olyan ország, ahonnan ne érkeznének ide a műfaj és egyben életérzés rajongói, hívői.

A bejárat felett trónoló felirat, „Welcome to Paradise” igen találó. A trance zene és a tudattágítás különféle válfajainak megszállottjai számára az O.Z.O.R.A. Fesztivál ugyanis maga a paradicsom.

Nem is csoda, hogy a fesztivál ilyen népszerű a trance zene és a hippi kultúra jelenkori követői körében. A fesztivál nemcsak lélekszámban, de a zenei- és egyéb programkínálatban is rengeteget gyarapodott az elmúlt években és mára ezen a téren is a világ élvonalába tartozik. Az augusztus 1. és 7. között megrendezett törzsi gyűlésen négy helyszínen közel háromszáz zenei produkciót hallhatott és láthatott a közönség. Ezek nagyobb része ráadásul élő fellépés volt, míg kisebb részben lemezlovasokat hallhattak a fesztiválozók.

Bár az előadók nagy része a „többségi társadalom” körében ismeretlen, a szcénán belül olyan legendának számítanak, mint például a metálzene rajongóinak körében a Metallica.

Az előadók között szerepelt többek között, , , , , , , , , az , és .

A kínálat azonban nem korlátozódik a zenei fellépésekre, az O.Z.O.R.A. Fesztivál egyéb programok terén is egyre bőségesebbé vált az elmúlt időkben. A hippi életérzést magukénak valló résztvevők mára rengeteg helyszínen találhatnak különféle hozzájuk közel álló programot Dádpusztán.

Fotó: 

Workshopok, művészeti projektek széles skáláját lehet itt fellelni, de jóga és különféle küzdősportok, mint például Wing Tsun bemutatók, és a különféle témákban való ismeretterjesztő előadások, vagy éppen masszázsbemutatók is a programok részét képezik. Olyan szerteágazó a kínálat,  hogy meg sem próbáljuk felsorolni.

A rendezvényre rengeteg szülő érkezik kisebb, vagy éppen nagyobb gyermekük társaságában, akik láthatóan élvezik a természet nyújtotta szabadságot és nem pedig a virtuális valóságban élnek, értelmetlenül holmi pokémonokat hajszolva. Sokan kutyájukat sem hagyják otthon.

Az O.Z.O.R.A. Fesztivál másban is különleges. Az évek folyamán gyakorlatilag egy „sajátos, a fesztivál céljaira” létesült falucska épült ki a magánbirtokon. A területen mára olyan, kézzel és főként természetes anyagokból, többnyire fából készült építmények találhatók, melyek művészi értéke kimagasló. Az épületek és különféle, nem egyszer óriási méretű, kézzel készült alkotások száma évről évre gyarapszik, minden fesztiválra rendre újabb és újabb létesítmények készülnek el.

Fotó: (p) Zeazy

A fesztiválozók – akik hitvallásuk szerint a szellemi értékeket jóval többre tartják, mint az anyagi értékeket – ezt kimondva, vagy kimondatlanul el is várják a szervezőktől. Utóbbiak pedig ennek megfelelően a bevételek jelentős részét arra áldozzák fel, hogy látogatóikat minden évben újabb alkotásokkal kápráztassák el. A létesítmények építői egyébként már kora tavasszal megszállják a területet,  hogy augusztusra biztosan elkészüljenek a remekművek.

A fesztivál – rövid – története

A mai O.Z.O.R.A. Fesztivál elődjét 1999 augusztusában, a napfogyatkozás idején rendezték meg Solipse – Solar Eclipse Festival néven. A különleges alkalomra mintegy harmincezer ember gyűlt össze Dádpusztán, a mainál jóval nomádabb körülmények között. Mivel akkoriban a goatrance és a trance zene egyéb műfajai hazánkban még a jelenleginél is szűkebb körben voltak ismertek, a résztvevők túlnyomó többsége már akkor is külföldről érkezett. Ezután öt év szünet következett.

A „mai O.Z.O.R.A. Fesztivál közvetlen elődjét” 2004-ben rendezte meg egy – főként izraeliekből álló – szervezőcsapat. Ekkor szinte a nulláról kezdték a fesztivál imázsának felépítését, így nem is csoda, hogy egyes információk szerint néhány százan, más információk szerint legfeljebb háromezren vehettek részt a rendezvényen, mely ekkor még csak ötnapos volt.

2005-ben és 2006-ban legfeljebb néhány ezren, 2008-ban pedig 7-8 ezren vehettek részt a fesztiválon, mely ez idő alatt folyamatosan gyarapodott mind a létesítmények, mind pedig az előadók számában is. A fesztiválozók száma meg nem erősített információnk szerint 2012-re elérte a huszonötezret.

Fotó: (p)

Ekkor a terület tulajdonosa átvette a szervezést a főként izraeliekből álló társaságtól, akiknek a szóbeszéd szerint közük volt ahhoz, hogy ebben az évben a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Ekkor vált széleskörben ismertté hazánkban – az egyébként nem igazán reklámozott – fesztivál létezésének ténye. A fesztivál a média hírverése nyomán Magyarországon úgy híresült el, mint az „ozorai drogfesztivál”.

Fotó: (p)

Az idén  viszont – cikkünk írásának pillanatáig – egyetlen hír sem jelent meg arról, hogy kábítószert találtak volna a fesztiválra tartóknál, vagy a rendezvény területén.

2013-ban úgy volt, hogy a fesztivál nem kap engedélyt. Ám az utolsó pillanatban a tulajdonos, Zimányi Dániel megegyezett a hatóságokkal és vállalta, hogy biztosítja az azok által támasztott feltételek szavatolását. Így mégis megrendezhették a fesztivált, mely ekkortól valódi szárnyalásba kezdett. A résztvevők, valamint a programok és létesítmények száma ekkortól jelentősen nőtt és innentől datálható, hogy a magyar kultúrához szervesen tartozó programok is helyet kapnak a rendezvényen.

Nem hivatalos értesülésünk szerint miként már tavaly, úgy az idén is több tízezer fesztiválozó ünnepelte tánccal a trance muzsikát és a hippi életérzést a fejér megyei Dádpusztán megrendezett  O.Z.O.R.A. Fesztiválon.

A vezetőképen: Avalon a nagyszínpadon 2015-ben. Fotó: 

A fesztivál hivatalos honlapját itt találja – kattintson!

Fotók a képgalériában


László Kun, Péter Szvoboda, Bálint Popovics, Zeazy
Read previous post:
Close