full screen background image
Keresés
2019 november 6 - szerda
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Paks II.: tízmillió évente bekövetkező eseményekkel is számoltak

Paks II.: tízmillió évente bekövetkező eseményekkel is számoltak

2016.12.01. Második alkalommal tartottak lakossági fórumot a paksi atomerőmű tervezett bővítése kapcsán szerda késő délután Szekszárdon, a Placcon. 

Mittler István, az MVM Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója emlékeztetett, tavaly áprilisban a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás folyamatáról számoltak be Szekszárdon. Most pedig újabb fontos állomásához érkezett a bővítési folyamat. Mint mondta, október 29-én nyújtották be a telephely-engedélyezéssel kapcsolatos kérelmeket. Ennek apropóján rendezték meg a fórumot Szekszárdon.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról szólt, hogy Szekszárd számára kiemelten fontos az atomerőmű bővítése. Hiszen, mint mondta, az atomerőmű már most is sok szekszárdi család egzisztenciáját biztosítja és a beruházás újabb családok megélhetését biztosíthatja. Hozzáfűzte, Szekszárd szeretné az atomerőmű, illetve a bővítése által kínált kedvező lehetőségeket kihasználni.

Ennek kapcsán a városvezető emlékeztetett, Szekszárd februárban írta alá szerződést a kormánnyal a Modern Városok programban, mely két ponton kapcsolódik az erőműhöz, valamint annak bővítéséhez. Az egyik egy távhővezeték építése az atomerőműtől Szekszárdig. Az atomerőmű hűtővize energiájának felhasználásával a jövőben a távfűtött lakásokban élő 15-16 ezer szekszárdi rezsije csökkenthet jelentősen.

Ács Rezső (b), prof. dr. Aszódi Attila és Mittler István. Fotó: Kadarka.net

Ám, nemcsak a távfűtött lakások miatt meghatározó ez a tervezett beruházás. A város szeretné azt gazdaságfejlesztési céllal is kihasználni. A távvezetéken érkező energiát ugyanis az ipari park tervezett fejlesztése kapcsán is hasznosítanák. Az így nyert olcsó energia ugyanis versenyelőnyt biztosíthat az ide települő cégeknek, mely vonzóbbá teszi a befektetők számára a bővítés előtt álló ipari parkot és Szekszárdot – emelte ki Ács Rezső.

A másik kapcsolódási pont a szakképzés átalakítása, melyre ugyancsak a Modern Városok program kínál lehetőséget. Szekszárd vállalta, hogy öt év alatt ötszáz szakembert képez ki hiányszakmákban – mondta a polgármester. Mint azt hozzátette, nemrég elindult az életpályamodell, mellyel a szakképzés irányába szeretnék elmozdítani a fiatalokat. A programban olyan szakmákat tanítanak majd, melyre a város gazdaságának és az erőmű bővítéséhez egyaránt szükség van.

A város szeretne felkészülni arra, hogy a fejlesztés által biztosított előnyöket a szekszárdiak jövője érdekében kihasználja. Ezért fontos tudni, hogy hol tart a bővítési folyamat – tudatta Ács Rezső.

A tájékoztatást tartó prof. dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztosa szerint nemcsak Paksnak, hanem az egész régiónak rendkívüli lehetőséget jelent az atomerőmű bővítése. Hozzátette, a lakosság informálása kiemelten fontos számukra.

Prof. dr. Aszódi Attila kormánybiztos. Fotó: Kadarka.net

A kormánybiztos arról kívánt beszámolni, hogy a tavaly áprilisi fórum óta mit tettek az erőmű bővítése tárgyában, illetve rövid összefoglalást kívánt adni a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárásról. Ezt követően prof. dr. Aszódi Attila arról számolt be, hogy milyen alapon kívánják a telephely engedélyeztetést lebonyolítani.

A Paks II projekt környezetvédelmi engedélyét szeptember 29-én kapta meg a beruházás a Baranya Megyei Kormányhivataltól. Október 18-án azonban a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub fellebbezést nyújtott be az engedély ellen. Mint azt korábban megírtuk, Aszódi Attila szerint hamarosan másodfokon is megkaphatják az engedélyt.

A kormánybiztos a részletes előadást a hazánk energiafogyasztását ábrázoló diagramok bemutatásával kezdte, megindokolva, hogy miért van szükség hosszú távon az új blokkokra. Ezután arról számolt be, hogy a telephelyvizsgálat során miként bizonyították azt, hogy nem áll fent a létesítést akadályozó tényező. Ehhez roppant összetett és igen széleskörű vizsgálatokat kellett lefolytatniuk – tájékoztatott.

Többek között igen ritkán bekövetkező természeti és emberi eseményeket kellett számba venniük. A természeti események kapcsán a 100 ezer évenként bekövetkező történéseket, az emberi tényezők kapcsán pedig 10 millió évente várható eseményekkel is számolniuk kellett a telephely engedélyeztetéshez szükséges tanulmányban.

Mintegy százötvenen vehettek részt a fórumon. Fotó: Kadarka.net

Olyan emberi tényezők okozta eshetőségekkel számoltak, mint az esetleges balesetek következtében a környezetbe kerülő veszélyes anyagok hatása, vagy a közelben található veszélyes ipari létesítmények hatásai. Ugyancsak vizsgálták a különféle szóba jöhető robbanások – például egy közeli benzinkút felrobbanása – okozta helyzeteket, illetve az erőmű környékének repülőgép forgalmát is figyelembe vették, a tekintetben, hogy milyen gépek zuhanhatnak le.

A természeti események terén azt kutatták, hogy milyen meteorológiai események következhetnek be hosszú távon. Figyelembe vették a várható extrém (minimum és maximum) hőmérsékleti viszonyokat és a Duna szélsőséges vízállását is, különös tekintettel az árvizekre. A földtani kutatási programban pedig többek között a talajfolyósodás lehetőségét és a lehetséges földrengések miatti hatásokat vizsgálták – tudatta prof. dr. Aszódi Attila kormánybiztos.

Mint azt megírtuk, az új paksi blokkok telephely-engedélyezési eljárása jövő tavasszal zárulhat le.

A fórum végén a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseiket feltegyék.

A Paks II. beruházásról további információkat találhat az azonos nevű címkére, vagy itt – kattintson! 

Fotó: Kadarka.net


ElőzőMegtalálták a legrégibb, 1935-ben készült hangoskönyvet Kanadában


Read previous post:
Close