full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Bátaapáti és paksi létesítményeit is bővíti az RHK

Bátaapáti és paksi létesítményeit is bővíti az RHK

2015.12.08. Folytatja tárolókapacitás-bővítő programjait és létesítményei fejlesztését a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) – mondta Kereki Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója keddi budapesti évértékelő sajtótájékoztatóján.

2018hirdetés

Az ügyvezető igazgató kiemelte a nem atomerőművi hulladékok elhelyezését szolgáló püspökszilágyi, a paksi atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású hulladékokat fogadó bátaapáti, illetve a paksi kiégett kazetták átmeneti tárolójában folyó fejlesztéseket, valamint a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezését célzó nyugat-mecseki programot.

Az RHK az idén 14,2 milliárd forintból gazdálkodik, a fejlesztésekre a tervezett 8,9 milliárdból 8,1 milliárd forintot fizetnek ki. Jövőre 11,9 milliárd forint a keret, ebből fejlesztésre 6,3 milliárd forintot fordítanak – ismertette Kereki Ferenc.

A paksi kiégett kazetták átmeneti tárolójába az idén 270 kiégett fűtőelemet helyeztek el, így jelenleg összesen 8347 elhasznált fűtőelem található a meglévő 20 kamrában. A létesítmény az atomerőmű igényei szerint bővíthető, jelenleg négy újabb kamra kialakítása van folyamatban, átadásuk 2017-ben várható.

A bátaapáti radioaktív hulladék tárolóban idén 90 betonkonténerben 810 hordó, a paksi atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottak le végleges helyére, a felszín alatti tároló 1-es kamrájába. Az RHK eddig összesen 4059 hordó hulladékot helyezett el a felszín alatti tárolóban. Folyik újabb három kamra kialakítása, a munkálatok különböző stádiumban vannak.

A nem atomerőművi hulladékokat fogadó püspökszilágyi radioaktív hulladék-feldolgozóban és tárolóban az idén elindult a biztonságnövelő program második szakasza.

Az ügyvezető igazgató értékelése szerint fontos állomásához érkezett a Magyarországon keletkező nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezését szolgáló nyugat-mecseki kutatási program, november közepén megkezdődött a kutatóárok kialakítása. Ennek célja, hogy a geológusok felmérjék, milyen felszín alatti mozgások zajlottak le a területen.

Az RHK költségvetésének nagy részét biztosító Központi Nukleáris Pénzügyi Alap jövő évi bevétele a tervek szerint 26 milliárd forint lesz, ebből 21,3 milliárd a paksi erőmű befizetése – ismertette Kereki Ferenc. Kérdésre válaszolva elmondta, az alapban jelenleg 254 milliárd forint van.

MTI

A kép a Bátaapátiban található  radioaktív hulladék tárolóban készült. Fotó: rhk.hu
Read previous post:
Close