full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Pakson és Kakasdon is tisztelegnek Makovecz Imre munkássága előtt

Pakson és Kakasdon is tisztelegnek Makovecz Imre munkássága előtt

2018.11.08. Megnyitották a 2018-as Héttorony Fesztivált a budapesti Makovecz Központ és Archívumban. A programsorozat keretében tíz magyarországi és határon túli településen várják a közönséget világ- és népzenei koncertekkel, táncházzal, kiállításokkal és fényfestéssel.

A kéthetes programsorozat Makovecz Imre (1935-2011) munkássága előtt tiszteleg. Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke elmondta: a nagyközönség előtt tavaly megnyílt Makovecz Központ először ad otthont a fesztivál megnyitójának. “Hiszek benne, ha Makovecz Imre közöttünk lenne, nagyon szeretné ezt a fesztivált” – fűzte hozzá.

Csányi Tamás, a Ciszterci Szent Imre-templom kórusának karnagya úgy fogalmazott: Makovecz Imre és “más mohikánok”, köztük Kallós Zoltán vagy Kobzos Kiss Tamás ragaszkodtak a misztériumhoz, lebonthatatlan hagyatékuk kötőanyaga “nem a civilizáció bármely táján elszórható szervetlen anyag”.

Csernyus Lőrincz építész elmondta: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával nemrég Mongólia fővárosában, Ulánbátorban és az oroszországi Izsevszkben is nyílt Makovecz Imre pályáját bemutató tárlat, amelyekkel együtt már nyolc helyszíne volt a 2016-ban Moszkvából indult kiállítás-sorozatnak.

A Héttorony Fesztivál nevét a Kossuth- és Ybl-díjas építésznek az 1992-es Sevillai Expón felépült héttornyú magyar pavilonja adta. A fesztivál helyszínei között tíz település, Budapest mellett Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Kakasd, Paks, Csenger, Nagygéc, Tokaj és Bak szerepel.

Tolna megyei programok 

Kakasd (faluház) – november 13.

17.00  Fényfestészet
17.30  Dévényi Sándor és Pásztor Péter építészek közös kiállítása, megnyitja Csernyus Lőrinc építész
18.00  Aranypénz-térdű szerető – Nagy László énekelt versei Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Társulás előadásában

19.00  Branka Trió koncert

Belépőjegy: elővételben 1000 Ft, a helyszínen 1500 Ft.
Paks (Szentlélek Templom – november 14.
18.00  Kiállítás az Országépítő folyóirat anyagaiból. Megnyitja: Dénes Eszter főszerkesztő
18.15  Cimbalom Brothers koncert
19.15  Rustico ‒ Kubinyi JúliaSzokolay Dongó Balázs és Zimber Ferenc előadása
Belépőjegy: elővételben 1000 Ft, a helyszínen 1500 Ft.Forrás: hettoronyfesztival.hu

A programsorozaton összesen 80 művész lép fel, koncertet ad a Muzsikás együttes Kacsó Hangával és Berecz Istvánnal, a Canlar zenekar, Szvorák Katalin, a Cimbalom Brothers és a Borbély-Dresch Quartet is.

Az idei Héttorony Fesztivál záróprogramja november 20-án, Makovecz Imre születésének évfordulóján a Budai Vigadóban lesz, ahol Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estjét hallhatja a közönség.

A képen a Makovecz Imre által tervezett kakasdi faluház. Fotó: Kadarka.net

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close