full screen background image
Keresés
2022 január 19 - szerda
 • :
 • :

Palettán négy borvidék – a sokszínű Pannon Borrégió

Palettán négy borvidék – a sokszínű Pannon Borrégió

2016.02.27. A Pannon Borrégió változatos ízvilágába kóstolhattak bele a „Palettán négy borvidék” című előadás vendégei a BorEgyetem szerdai előadásán, a PTE-KPVK-n.

Az est házigazdája Schmidt Győző, a Pannon Borrégió és egyben a Tolnai Borvidék elnöke, valamint Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnöke volt. Szintén előadást tartott Hárs Tibor, a Pécsi Borvidék elnöke, valamint Ipacs Szabó István, a Villányi Borvidék alelnöke is.

A Pannon Borrégió területén mintegy 8200 hektár borszőlő ültetvény található, amivel hazánk kisebb borrégiói közé tartozik. Éves szinten 50-80 új tétel kerül forgalomba régiós jelzéssel, és évente összesen mintegy kétmillió ilyen jelzéssel ellátott palack bort adnak el – mondta el Schmidt Győző.

Az elnök szerint a borrégió erőssége a sokszínűségében rejlik. A Tolnai- és a Pécsi Borvidéken a fehér és a vörös szőlőfajtákat egyaránt termesztik, míg Szekszárdon és Villányban a vörös fajtákra helyezik a fő hangsúlyt. Mint mondta, vannak hasonlóságok, például mind a négy borvidéken megtalálható a cabernet és a kékfrankos, vagy a chardonnay, de mindegyik borvidéknek megvannak a jellemző fajtái is. A villányiak léptek és találták meg a zászlóshajójukat elsőként – tette hozzá.

Egy-egy dologban lehet elmélyülni – mondta ezzel kapcsolatban Ipacs Szabó István, a Villányi Borvidék alelnöke. Hozzátette, a borvidék fő fajtája a portugieser, és szerencsésnek nevezte a cabernet franc és Villány „találkozását”. Hazánk legmelegebb borvidékén, a villányin a kadarka termesztéséhez viszont kevésbé alkalmasak a körülmények – mondta.

Hárs Tibor (jobbról), Heimann Zoltán, Schmidt Győző, és  Ipacs Szabó István. Fotó: Steiner Viktor

Szekszárd fő jellegzetes fajtái a kadarka, a kékfrankos és főként az utóbbi fajtára alapozott Szekszárdi Bikavér – hangzott el Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnökének előadásában. A kadarkát az egész világ bármely fajtájától jól elkülöníti a jellege. A fajta, melyet a Szekszárdi Borvidéken jelenleg többen is telepítenek, egyéniséget visz a házasításokba, ám egyelőre „keresi a helyét”.

A bikavér név használatát letiltották Szekszárdon, miután Egert, illetve az Egri Borvidéket a 80′-as években a bortermelés zászlóshajójának nevezte ki az állam. Szekszárdon ezért a 90-es évek elejéig csak „óvörösnek” hívhatták a bikavért, mely utóbbi elnevezés Szekszárdon ma egyet jelent a minőséggel. Míg Szekszárdi Bikavérből évi 100-200 ezer palackot adnak el, addig egriből 7 milliót. Az  Egri  Bikavért sok helyen ismerik a világban, bár nem a minősége, hanem olcsósága miatt,  Eger mégis nagyban hozzájárul a bikavér név ismertségéhez – mondta Heimann Zoltán. A jó Szekszárdi Bikavér alapja pedig a kékfrankos – fűzte hozzá.

Minden előadó egyetértett abban, és hangot is adott azon véleményének, hogy a borrégió borvidékei nem ellenfelek. Sőt az összefogás közös érdek.

A sokszínűséget – mely jelzővel  Schmidt Győző illette a borrégiót – a BorEgyetem előadásán felszolgált borsor híven tükrözte.  Az est vendégei a borrégió négy borvidékéről, tizennégy borászat összesen ugyanennyi borát kóstolhatták meg. Háromféle száraz fehérbor és egy különleges, késői szüretelésű cirfandliból származó édes fehérbor, valamint két fajta rozé és  nyolc vörösbor került terítékre. A kóstolt borokat a borászatok képviselői, vagy éppen személyesen a borászok mutatták be.

A korokkal változtak a borvidékek

Az előadók kóstolás közben a borrégió, illetve a borvidékek történetébe is betekintést nyújtottak. Egy 1893-as keltezésű írásos említés szerint akkor, a Szekszárdi Borvidék Tolna megye teljes területéből állt, és létezett egy villány-pécsi borvidék, melyhez jelentős területek tartoztak Somogy megyéből is. Szekszárd ekkor már rég ismert borvidéknek számított, míg Villány a 19 század elején kezdett ismertté válni.  Az 1876-ban készült első statisztikák szerint Magyarországon 1875-ben a kékszőlő ültetvények területének kétharmadán kadarkát termesztettek. Ez az arány még 1950-ben is 50 százalék volt, míg mára kevesebb mint egy százalék.

Borsor – a felszolgálás sorrendjében

 1. Tűzkő Birtok – Tolnai Rajnai Rizling 2015
 2. Danubiana Kft. – Tolnai Zöldveltelini 2015
 3. Belward Pince – Irsai Olivér 2015
 4. Szabó Laci Pincészete Váralja –  Tolnai Rozé Cuvée 2015
 5. Szeleshát Borászat – Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2015
 6. Márkvárt János – Kékfrankos 2014
 7. Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Kékfrankos 2014
 8. Schieber Pincészet – Szekszárdi Bikavér 2013
 9. Bock Pince – PortaGéza Selection 2013
 10. Ruppert Ákos – Villányi Franc 2012
 11. Lajvér Borház – Szekszárdi Kékfrankos Selection 2012
 12. Eberhardt Pincészet – Merlot 2011
 13. Vitis Kft. – Tolnai Cabernet Sauvignon 2009
 14. Hárs Pincészet – Késői szüretelésű Cirfandli 2013 (édes)

Fotó: Steiner Viktor