full screen background image
Keresés
2020 szeptember 14 - hétfő
  • :
  • :

Pályázáshoz kaptak hasznos segítséget a civil szervezetek Szekszárdon

Pályázáshoz kaptak hasznos segítséget a civil szervezetek Szekszárdon

2019.09.12. Pályázatokkal kapcsolatosan kaptak hasznos információkat a civil szervezetek képviselői a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya munkatársaitól kedd este a szekszárdi vármegyeházán megtartott rendezvényen.

A „CIVIL INFO – NEA 2020” című országos tájékoztató rendezvény szekszárdi előadását a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület, mint a Tolna Megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa és a Miniszterelnökség szervezete meg.

Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke elmondta, a megyei önkormányzat mindig nagy figyelmet fordít a civil életre. Hiszen a civilek azok, akik olyan érdeklődési vonalak mentén szerveződnek, melyeket mindenképpen hasznosítani kell – tette hozzá. Mint mondta, a civilek tudását az önkormányzat a megyei foglalkoztatási paktumban, a klímastratégiában és az értéktár bizottságok munkája során is hasznosítja. Kiemelte, a megyei önkormányzat minden évben díjjal ismeri el a civilek munkáját. Ribányi József úgy fogalmazott, a civilek nélkül az olyan politikai szervezetek, mint az önkormányzatok, nem tudnák megfelelően elvégezni a munkájukat.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere tudatta, a város önkormányzata szorosan együtt dolgozik a civil szervezetekkel, melyek munkáját komolyan veszik. Hozzáfűzte, a szervezetek tevékenysége szerteágazó, hiszen az a kultúrától, a sporton át a szociális szférát is magába foglalja. Mint azt a polgármester mondta, a civil szervezetek olyan lényeges területeken végeznek munkát, melyre az önkormányzatoknak egyéb okból, például kapacitáshiány miatt nincs lehetősége.

Kiemelte, az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ne csak szavakban nyilvánítsanak köszönetet. Ezért Szekszárdon az éves költségvetés mintegy két százalékát fordítják a civil szervezetek támogatására.

Fotó: Kadarka.net

Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár előadásában kifejtette, a tájékoztató rendezvény országjáró körút keretében valósul meg. Mint fogalmazott, személyesen szeretnék az információkat megosztani a civil szervezetek képviselőivel, akikkel „élő kapcsolatra” törekednek. Szavai szerint nem szabályozni, hanem segíteni akarják a hazánkban működő több, mint 60 ezer civil szervezet tevékenységét.

Közölte, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) kiírásaira az idén már október 1-től várják a pályázatokat. Hozzátette, a kormányzat célja a minél hamarabb történő döntéshozatal annak érdekében, hogy a pályázók minél előbb támogatáshoz jussanak. A pályázást az idén is a Bethlen Gábor Alap bonyolítja majd le.

A helyettes államtitkár ugyancsak jó hírként osztotta meg, hogy az előző évi 5,9 milliárd forint helyett az idén már 7,7 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A növekmény oka azon adó 1%-ok összege, melyről az adózok nem rendelkeztek. Ez az 1,8 milliárd forintos összeg a NEA alapokhoz adódik és így kerül szétosztásra. Megjegyezte, az adózók az idén mintegy 27 ezer civil szervezet javára rendelkeztek, az felajánlott adó 1%-ok összege pedig összesen 8,3 milliárd forintot tesz ki.

Szalay-Bobrovniczky Vince közölte, a pályázati rendszer változatlan lesz. Megmarad az összevont és az először megfuttatott egyszerűsített pályázati rendszer, mely könnyebbséget jelent a pályázóknak. Kiemelte, tartalmas pályázatokat várnak, főként olyanokat, melyek „értékteremtőek és közösségépítőek”.

A helyettes államtitkár zárásként megemlítette, elkészült a Civil Kézikönyv, mely segítséget nyújt a civileknek az egyesületek, alapítványok alapításától kezdve a pályázatokig, illetve, hogy az idén elsőként rendezték meg a Civil Véradás elnevezésű programot.

Dr. Kecskés Péter főosztályvezető. Fotó: Kadarka.net

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője előadásában tudatta, az egyszerűsített pályázatok elbíráslása jogosultsági alapon, beérkezési sorrendben történik a támogatási keret kimerüléséig. Azon civil szervezetek élhetnek a lehetőséggel, amelyek a megelőző két évben számviteli beszámolóval rendelkeznek és a megelőző két üzleti évben bevétele egyik évben sem éri el az ötmillió forintot, illetve az adott költségvetési évben más támogatási igényt nem nyújtottak be. Az egyszerűsített támogatás a civil szervezet alapcél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó költségeinek fedezésére fordítható. A minimum 100 ezer, legfeljebb 200 ezer forintos egyszerűsített támogatást önrész nélkül, támogatási előlegként, vissza nem térítendő támogatásként biztosítják.

Megosztotta, az előző pályázati ciklusban Tolna megyében 77 egyszerűsített pályázatot adtak be, a nyertes pályázatok száma pedig 71 volt. A megyei pályázók összesen 14,1 millió forintot nyertek, az átlagos elnyert összeg pedig 199 535 forint volt.

Az összevont pályázati rendszer kapcsán – mely előnye, hogy nem kell külön működési és szakmai pályázatot benyújtani – tudatta, Tolnában az összevont vegyes pályázatokat 75,2 millió forinttal támogatták. Hozzátette, a megyei összevont működési célú pályázatokat 33,7 millió forint támogatásra találták érdemesnek. Előbbi kategóriában 38 szervezet pályázott, az átlagos támogatás mértéke 1,98 millió forint volt, míg az utóbbi kategóriában 25 szervezet nyújtott be pályázatot, az elnyert átlagos támogatási összeg pedig 1,34 millió forint volt szervezetenként.

Fotó: Kadarka.net

Tolna megye részesedése a NEA 2019-es keretéből (NEA normatív és várólistás előrelépés nélkül) tehát összesen több mint 123 millió forintot tett ki. Ez az eredmény jónak számít, hiszen ez az országos keret 2,75 százalékát jelenti, míg a megye lakosságszáma az ország lakosságához viszonyítva 2,22 százalék, míg a megyében az országban bejegyzett civil szervezetek 2,37 százaléka működik – tájékoztatott dr. Kecskés Péter.

A rendezvényen szintén előadást tartott „A civil szervezetek helyzete a legújabb statisztikai adatok tükrében” címmel Dr. Kisida Tamás jogi referens, illetve „Tájékoztató a NEA 2020. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatairól” címmel Furka Ágnes döntéstámogatási referens.

A vezetőképen: Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close