full screen background image
Keresés
2021 november 28 - vasárnap
  • :
  • :

Példaértékű együttműködés Szekszárd és a térség megtartóerejének növelésére

Példaértékű együttműködés Szekszárd és a térség megtartóerejének növelésére

2019.06.21. A Szekszárdi Szakképzési Centrum is csatlakozott ahhoz a munkacsoporthoz, amelyet a PTE KPVK, a szekszárdi és a Tolna Megyei Önkormányzat hozott létre z IQ Ipari Együttműködési és Innovációs Központ keretében történő együttműködés koordinációja érdekében. A cél, hogy egymáshoz hangolják a különböző képzési intézmények tevékenységét, létrehozva egy olyan képzési portfóliót, mely illeszkedik a munkáltatói igényekhez, ezzel erősítve a város a térség megtartóerejét. Az erről szóló együttműködési megállapodást péntek délelőtt írták alá Szekszárdon, a PTE KPVK-n.

A megállapodás aláírásának előzménye, hogy – mint azt megírtuk – a PTE KPVK, a szekszárdi és a Tolna Megyei Önkormányzat tavaly decemberben együttműködési megállapodást kötött egy közös kutatóbázis létrehozásáról. Most ez az együttműködés bővült tovább a Szekszárdi Szakképzési Centrum bevonásával.

Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja kiemelte, egy megye, régió gazdasági versenyképességének fontos pillére a versenyképes tudással rendelkező humánerőforrás megléte. Hozzátette, ennek megteremtése csak olyan együttműködés útján valósítható meg, ahol a munkaadói és a képző oldal egymással együtt dolgozva alakít ki egy olyan képzési kínálatot, mely megfelel az új kor és a munkáltatók elvárásainak.

Ebbe az együttműködésbe vonják be a középfokú oktatást és ennek részeként hoznak létre egy különleges kísérleti intézményt. Utóbbi rendeltetése, hogy Szekszárdon, a megyében és a térségben egymásra hangolja a különböző képzési intézmények tevékenységét, egy egységes képzési portfólióval, mely illeszkedik a munkáltatói igényekhez.

Az integrált képzési központ egyik alapvető feladata, hogy biztosítsa a – felső- és középfokú – képző intézmények közötti kommunikációt. A másik, hogy szavatolja a képző intézmények és a munkáltatók közötti hatékony együttműködést. A létrejövő intézmény ugyancsak feladatának tekinti a tehetséges fiatalok, a képzett szakemberek helyben tartását. Ezt többek között a szakemberek, tehetségek – ötlettől a megvalósításig – való menedzselésével kívánják elérni – tudatta Prof. Dr. Szécsi Gábor.

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár többek között arról szólt, hogy a gazdaságban olyan változások indultak el, melyek nyomán minden területen képzett munkaerőre van szükség, miközben majd’ minden szakma hiányszakmának minősül. Hozzátette, a helyzeten csak együttgondolkodással lehet változtatni. A helyettes államtitkár az együttműködési megállapodás megkötését jelentősnek nevezte a továbbgondolkodás szempontjából. Szavai szerint az együttműködés erősíti a térséget és az oktatási rendszer egységességét.

Pölöskei Gáborné nyomatékosította, a kormány célja a szakképzés színvonalának emelése, annak érdekében, hogy jól képzett munkaerő álljon rendelkezése a gazdaság számára. Mint fogalmazott, a gazdaság fejlődésének nem lehet akadálya a humánerőforrás hiánya. Hozzátette, a szakképzésben komoly karrierlehetőség van.

Fotó: Kadarka.net.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, a régió elmaradott az innováció területén, ám most innovatív megoldás született. Hozzáfűzte, a vállalkozások humánerőforráshiánnyal küzdenek. Mint fogalmazott, az együttműködés révén megvalósul a folyamatos tudásfrissítés lehetősége, mely elengedhetetlen a hosszú távú foglalkoztatáshoz. Szavai szerint a példaértékű együttműködési megállapodás erősíti a város megtartóerejét és lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok Szekszárdon képzeljék el az jövőjüket, hogy a városban alapítsanak vállalkozást és családot, ami kiemelten fontos az önkormányzat számára.

Jelezte, a paksi atomerőmű bővítése kapcsán is fel kell készülnie a szakképzésnek. Emlékeztetett, a város már a Modern Városok Programban lehetőséget kapott a szakképzés infrastrukturális feltételeinek javítására.

Naszvadi Balázs, a Tolna Megyei Önkormányzat Terület- És Vidékfejlesztési Osztályának vezetője felhívta a figyelmet, Tolna megyében a nagyobb beruházások megvalósításának akadálya, hogy eddig nem látszott remény a megfelelő humánerőforrás rendelkezésre állására. Az együttműködés véleménye szerint lehetőséget teremt arra, hogy ez a „gát” megszűnjön.

Prof. Dr. Gábriel Róbert, a PTE általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese tudatta, a kezdeményezés abba a sorozatba illik bele, melyben a PTE az eredeti, magas színvonalú kutatási küldetése mellett keresi azokat a szerepeket, amelyeket a regionális gazdaságban be tud tölteni, a régió, a megye fejlődése érdekében.

Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum (SZSZC) kancellárja elmondta, az SZSZC elindított egy új típusú gondolkodást, de önmagukban csak picit tudnak lépni. Mint mondta, az együttműködés lehetőség arra, hogy meginduljanak az együttműködések a megyében, a térségben, Szekszárdon működő vállalkozásokkal, a felsőoktatási szférával, ahogy az önkormányzatokkal is.

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán elmondta, a beruházásra fel kell készülni – és nem csak műszaki szempontból – hiszen sok ezer munkás érkezik majd az építkezésre, ezért a különféle szolgáltatási területeket – mint például a vendéglátás, vagy az idegenforgalom – is erősíteni kell.

Az együttműködési megállapodást Dömötör Csaba, valamint Naszvadi Balázs, illetve Prof. Dr. Gábriel Róbert és Prof. Dr. Szécsi Gábor látta el kézjegyével.

Fotó: Kadarka.net

Kapcsolódó cikk:
Kutatóközpontokat alakítanak ki Szekszárdon
Szekszárd és a régió meghatározó részévé kíván válni a PTE KPVK
Read previous post:
Close